Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europoslanci žiadajú Pan Ki-muna, aby pomohol kresťanom

Europoslanec Branislav Škripek, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Signatármi listu sú poslanci pracovnej skupiny Európskeho parlamentu, ktorá sa zaoberá situáciou kresťanov na Blízkom východe.

Bratislava 29. mája (TASR) - Europoslanec Branislav Škripek s kolegami píše o situácii kresťanov na Blízkom východe generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-munovi. Vyzývajú ho, aby konal a pomohol im.

Europoslanci žiadajú prijať rezolúciu Rady bezpečnosti OSN s cieľom ochrániť kresťanov - Chaldejcov, Sýrsko-Asýrskych aj Syriakov a ďalšie menšiny žijúce v oblasti Blízkeho východu.

Autori listu upozorňujú na "katastrofálnu situáciu kresťanov na Blízkom východe". Obyvatelia tohto regiónu sú podľa nich v neustálom ohrození života zo strany teroristov Islamského štátu (IS). Štátna správa je podľa europoslancov v troskách a nedokáže adekvátne zasiahnuť a ochrániť obyvateľov.

"Videl som túto situáciu na vlastné oči, počas mojej pracovnej cesty do oblasti Iraku a Sýrie. Obyvatelia sa však nevzdávajú. Začali si budovať vlastnú demokratickú samosprávu a aktívne bojujú proti útočníkom z IS," povedal Škripek.

Dodal, že tamojší ľudia však potrebujú medzinárodné uznanie a pomoc s ochranou voči zverstvám IS. Bez podpory medzinárodného spoločenstva zostanú podľa europoslancov bezbranne vystavení násiliu a vraždeniu dobre ozbrojených teroristov z IS.

Signatármi listu sú poslanci pracovnej skupiny Európskeho parlamentu, ktorá sa zaoberá situáciou kresťanov na Blízkom východe.