Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Europoslanci si minútou ticha pripomenuli obete zo Srebrenice

Foto: TASR/AP

Európa by podľa predsedu parlamentu mala mať neustále na pamäti, že deštruktívne sily sú stále nažive.

Brusel 6. júla (TASR) - Minútou ticha si poslanci Európskeho parlamentu (EP) na úvod dnešného zasadania uctili pamiatku obetí masakry v bosnianskej enkláve Srebrenica spred 20 rokov.

Predseda EP Martin Schulz pri tejto príležitosti varoval pred stále prítomnými "deštruktívnymi silami" a podčiarkol, že bezpečné a stabilné susedstvo je "v našom vlastnom záujme".

Srebrenica je synonymom genocídy, ku ktorej nikdy nemalo dôjsť a totálneho zlyhania medzinárodného spoločenstva, za ktoré sa dodnes hanbíme, uviedol ďalej Schulz, ktorého citovala agentúra APA.

Nemecký sociálny demokrat prisľúbil pozostalým obetí, že sa na Srebrenicu nikdy nezabudne, "pretože k zmiereniu nemôže prísť bez spomínania".

Schulz však pripomenul i jedovatú rétoriku a populistické štvanie, ktoré otvorilo cestu etnickým čistkám a vyzval kompetentných, aby sa rozhodne postavili do cesty tým, ktorí by chceli zobudiť starých démonov a opäť vyvolať nepokoje.




Európa by podľa Schulza mala mať neustále na pamäti, že deštruktívne sily sú stále nažive. Súčasne dodal, že ním riadená inštitúcia sa bude aj naďalej zasadzovať za európsku perspektívu pre krajiny západného Balkánu.

Rozpravu na túto tému z iniciatívy jedného z liberálnych chorvátskych poslancov odložili na štvrtok, keď by sa malo na pôde Európskeho parlamentu hlasovať už o jeho tretej rezolúcii k udalostiam zo Srebrenice, a to po rokoch 2005 a 2009.

Voči obsahu plánovanej rezolúcie ostro namietalo hlavne Srbsko, ktorému v návrhu chýba zmienka o obetiach vojny v iných štátoch bývalej Juhoslávie.

Schulz dnes informoval, že na oficiálnej pietnej spomienke v Srebrenici bude Európsky parlament zastupovať jeho podpredsedníčka, poslankyňa rakúskych Zelených Ulrike Lunaceková.