Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Používania ortuti sa má obmedziť, týka sa to aj zubárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové pravidlá sa týkajú aj zubárov. Do roku 2030 by mali prestať používať amalgámové plomby, ktoré obsahujú ortuť.


Brusel 14. marca (TASR) - Nariadenie obmedzujúce používanie ortuti dnes podporili poslanci Európskeho parlamentu (EP). Legislatíva sa týka aj zubárov, ktorí by mali postupne prestať používať amalgámové plomby. Nariadenie ešte musia definitívne schváliť členské štáty.

Nariadenie, ktoré novelizuje pravidlá z roku 2008, podporilo 663 z celkovo 751 europoslancov. Cieľom legislatívy je obmedziť používanie ortuti, ktorá nepriaznivo vplýva na životné prostredie i ľudské zdravie.

Nariadenie prináša zákaz používania ortuti vo výrobkoch, pri ťažbe zlata a pri priemyselných procesoch. Obmedzuje a prináša prísnejšiu kontrolu obchodu s touto látkou v rámci Únie a pri dovoze do EÚ.

Nové pravidlá sa týkajú aj zubárov. Do roku 2030 by mali prestať používať amalgámové plomby, ktoré obsahujú ortuť. Používanie týchto plomb považuje eurokomisia aj toxikológovia za bezpečné pre ľudí, ale zubný amalgám je jedným z hlavných zdrojov znečistenia životného prostredia ortuťou. Každý rok sa v EÚ pri práci zubárov do ovzdušia uvoľní 18 ton emisií ortuti a do vody 16 ton.

Legislatíva stanovuje limity na maximálnu dobu skladovania odpadovej ortuti zubármi. Odpadovú ortuť by mali následne zbierať osoby s špeciálnym preukazom, ktoré zabezpečia jeho bezpečné spracovanie bez znečisťovania vody.