Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Europoslanci odsúdili porušovanie ľudských práv na Kryme

Foto: TASR/AP

Uznesením vyzývajú ruské orgány, aby vykonali nestranné vyšetrovanie týkajúce sa všetkých prípadov mučenia, zmiznutia osôb a porušovania ľudských práv.

Brusel/Štrasburg 4. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes, v posledný deň plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, odsúdili "bezprecedentné porušovanie ľudských práv" na Kryme, takmer dva roky po anexii polostrova Ruskou federáciou. Europoslanci upozornili, že terčom pošliapavania ľudských práv sú predovšetkým krymskí Tatári.

Europoslanci v prijatom uznesení varovali pred porušovaním ľudských práv obyvateľov Krymu a najmä krymských Tatárov, k čomu dochádza pod zámienkou boja proti extrémizmu a terorizmu.

Uznesenie EP vyzýva ruské orgány, aby vykonali nestranné vyšetrovanie týkajúce sa všetkých prípadov mučenia, zmiznutia osôb a porušovania ľudských práv spáchaných políciou a polovojenskými silami od marca 2014, keď sa Krym stal súčasťou Ruskej federácie na základe sporného referenda.

Zákonodarný zbor EÚ pri tejto príležitosti opätovne odsúdil "nelegálne zabranie Krymu" Ruskom a zdôraznil, že obnovenie ukrajinskej kontroly nad Krymom je jedným z hlavných predpokladov pre odstránenie sankcií EÚ voči Moskve.

Rada Európy (RE) v januári vyslala na Krym delegáciu pozorovateľov, aby posúdila situáciu v oblasti ľudských práv. Delegácia RE je prvou medzinárodnou organizáciou, ktorá sa dostala na polostrov po viac ako ročnom období. Členovia delegácie vo februári alebo v marci predstavia podrobnú správu o situácii v oblasti ľudských práv na Kryme aj s príslušnými odporúčaniami pre generálneho tajomníka Rady Európy.