Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europoslanci si uctili obete lesných požiarov a hurikánu Ophelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda EP Antonio Tajani pripomenul, že požiare v Európe zasiahli tento rok územie o veľkosti vyše 750.000 hektárov, pričom len v Portugalsku prišlo v ich dôsledku o život viac ako 100 ľudí.

Brusel/Štrasburg 23. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v pondelok popoludní - na začiatku druhého októbrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu - uctili obete nedávnych lesných požiarov v Portugalsku a Španielsku a hurikánu Ophelia v Írsku.

Predseda EP Antonio Tajani pripomenul, že požiare v Európe zasiahli tento rok územie o veľkosti vyše 750.000 hektárov, pričom len v Portugalsku prišlo v ich dôsledku o život viac ako 100 ľudí. Únia preto podľa neho urgentne potrebuje európsku službu civilnej ochrany, ktorá by v prípade núdze poskytla ohrozeným komunitám okamžitú pomoc.

Tajani sa v tejto súvislosti dohodol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, že finančnú odmenu, ktorá bola spolu s Cenou princeznej astúrskej za svornosť udelená minulý týždeň EÚ, poskytnú požiarmi postihnutým komunitám v Portugalsku a Španielsku.

Poslanci si obete lesných požiarov v Portugalsku a Španielsku a hurikánu Ophelia v Írsku uctili minútou ticha. Plénum rovnakou minútou ticha plánuje v utorok pred poludňajším hlasovaním vzdať hold maltskej novinárke Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zomrela minulý týždeň po výbuchu bomby v jej aute.

Tajani zareagoval aj na nedávne obvinenia súvisiace so sexuálnym obťažovaním žien v Európskom parlamente a zdôraznil, že touto otázkou sa bude zaoberať predsedníctvo EP na dnešnom večernom zasadnutí.

Jedným z hlavných bodov plenárneho zasadnutia bude debata o "cestovnej mape" pre budúcnosť Európy, o ktorej sa hovorilo aj na októbrovom summite EÚ. Ďalším bude hlasovanie o vyjednávacom mandáte EP pre revíziu smernice o vysielaných pracovníkoch v duchu "rovnaká pláca za rovnaká prácu na rovnakom mieste". Poslanci budú hlasovať aj o zavedení elektronického kontrolného systému cestovných pasov na vonkajších hraniciach schengenského priestoru.

Vo štvrtok, v posledný deň plenárneho zasadnutia, europoslanci rozhodnú o laureátovi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.