Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Europoslanci SR nemenia názor na smernicu o copyrighte

Na archívnej snímke Monika Beňová. Foto: TASR Andrej Galica

Poslankyňa Monika Beňová z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D) uviedla, že zjednotenie regulácií ohľadom autorských práv v Európe, ako aj ochrana vlastníkov týchto práv sú dôležité.

Brusel 7. decembra (TASR) - Viacerí slovenskí europoslanci nemenia svoje postoje k smernici o copyrighte, o ktorej sa v septembri hlasovalo v Európskom parlamente (EP). Pre TASR to potvrdili v piatok. Konečné znenie nových právnych pravidiel týkajúcich sa autorského práva v digitálnej sfére by sa malo zrodiť ešte v decembri tohto roka.

Podľa Jany Žitňanskej (NOVA) zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) bol už najvyšší čas nájsť rovnováhu medzi oprávnenými požiadavkami autorov a užívateľov internetu, a zároveň dosiahnuť, aby internetové platformy, ktorým zdieľanie autorských diel prináša zisky, spravodlivo autorov odmenili. "Nová smernica nemá za cieľ cenzúru internetu," vysvetlila Žitňanská.

Poslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D) uviedla, že zjednotenie regulácií ohľadom autorských práv v Európe, ako aj ochrana vlastníkov týchto práv sú dôležité. Dúfa, že nová právna úprava povedie k zjednodušeniu a nie k sťaženiu prístupu na digitálny trh. Za problematické považuje články 11 a 13 smernice, o čom sa v lete v otvorenom liste zmienila spravodajcovi EP pre túto legislatívu Axelovi Vossovi. Článok 11 sa týka úhrady autorských práv zo strany internetových prehliadačov vydavateľom; článok 13 vyžaduje, aby online platformy monitorovali svojich používateľov tak, aby sa zamedzilo šíreniu textov, obrázkov, či hudby, ktorých autor nebol za svoje dielo kompenzovaný. "Súčasné nastavenie by mohlo skomplikovať vyhľadávanie spravodajského a publicistického obsahu na internete," tvrdí Beňová.

Poslanec Ivan Štefanec (KDH) z frakcie európskych ľudovcov (EPP) upozornil, že digitálna doba priniesla do oblasti ochrany autorských práv úplne nové situácie, na ktoré treba reagovať. "Nemôže sa stať, že obsah, ktorý niekto so značnými nákladmi a úsilím vytvorí, bude predmetom zárobku niekoho iného, prípadne bez súhlasu autora bude slúžiť na rôzne podvodné činnosti, alebo šírenie dezinformácií," uviedol poslanec. Dodal, že "každý obsah má svojho autora a ten má právo požadovať za jeho používanie primeranú odmenu".

Podľa jeho slov však treba dbať na to, aby reforma smernice neviedla k trestaniu bežných užívateľov internetu, alebo k nevýhodám pre malé internetové portály. V tejto súvislosti ocenil, že europarlamentu sa podarilo z návrhu smernice vylúčiť kontroverzné ustanovenia vedúce k neúmerným nákladom pre malých a stredných podnikateľov.

Branislav Škripek (OĽaNO) z frakcie ECR v EP uviedol, že je za ochranu autorov, ale spresnil, že to zrejme nezaručí sporný článok 13 navrhovanej smernice. "Chrániť hodnotu diela autora a nechať to pritom na nejasné algoritmy, o ktorých nevieme, ako budú rozlišovať, je nedôvera v ľudský rozum a schopnosť každého z nás slobodne posúdiť obsah, ktorý na internete zdieľame," domnieva sa Škripek.

Európsky parlament v septembri schválil svoj mandát na rokovania s Radou EÚ (ministri členských krajín) o reforme digitálneho autorského práva Únie (smernica o copyrighte). Konečné znenie nových právnych pravidiel by sa malo zrodiť ešte v decembri tohto roku v rámci trialógu, čiže na základe dohody medzi vyjednávačmi EP, Rady EÚ a Európskej komisie.

Rakúske predsedníctvo v Rade EÚ malo ambíciu dosiahnuť dohodu do konca roka, podľa nemenovaných diplomatických zdrojov však nie je isté, že trialóg z 13. decembra prinesie zhodu názorov. Konečnú podobu smernice bude musieť následne odobriť Rada EÚ a aj europarlament. Platiť začne až po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Európska komisia, ktorá navrhla revidovanú smernicu, tvrdí, že jej cieľom je spravodlivosť, čiže to, aby každý umelec, autor či interpret, malý alebo veľký, dostal spravodlivo zaplatené za dielo, ktoré šíria veľké internetové spoločnosti. Parlament tiež požaduje, aby aj novinári, nie iba vydavatelia a tlačové agentúry, mali nárok na podiel z príjmu za využívanie ich diel.

Spravodajca TASR Jaromír Novak