Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vyzvali Schulza, aby sa v Iráne venoval aj ľudským právam

Martin Schulz Foto: TASR/AP

K Schulzovej návšteve v Teheráne prichádza štyri mesiace po tom, ako Irán uzavrel dohodu o svojom kontroverznom jadrovom programe so svetovými veľmocami.

Brusel 6. novembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes oznámil, že v sobotu oficiálne navštívi Irán s cieľom "posilniť dialóg" medzi Európskou úniou a Iránom. Pôjde o prvú návštevu predsedu zákonodarného zboru EÚ v tejto krajine.

K Schulzovej návšteve v Teheráne prichádza štyri mesiace po tom, ako Irán uzavrel dohodu o svojom kontroverznom jadrovom programe so svetovými veľmocami. K úspešnému dokončeniu rokovaní o tejto dohode veľkou mierou prispela aj diplomatická služba EÚ. Rokovania s Teheránom trvali viac ako rok a pol a znamenajú ukončenie vyše desaťročnej izolácie Iránu.

Z jednodňového Schulzovho programu v Teheráne vyplýva, že predseda EP sa nestretne s politickými väzňami. Schulz však pred odletom do Teheránu čelí značnému tlaku časti europoslancov, aby počas stretnutia s iránskymi predstaviteľmi neignoroval agendu ľudských práv.

Belgický europoslanec Gérard Deprez, ktorý je šéfom parlamentnej medziskupiny pre ľudské práva v Iráne, vyzval Schulza, aby počas svojej návštevy zvážil situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine a navštívil štyroch známych politických väzňov.

Predseda EP má na programe stretnutia s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, predsedom parlamentu Alím Larídžáním a ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom. Okrem toho sa stretne aj so zástupcami občianskej spoločnosti v Iráne.

Europoslanec Deprez predsedovi europarlamentu pripomenul, že početná skupina 115 europoslancov má obavy v súvislosti s "ťažkým a trvalým porušovaním ľudských práv" zo strany iránskeho režimu. Táto skupina už začiatkom októbra poslala Schulzovi list, v ktorom ho vyzvala, aby sa v Teheráne stretol aj so štyrmi politickými väzňami, ktorí sú za mrežami pre svoje ľudskoprávne aktivity.

Europoslanci rovnako vyzvali svojho šéfa, aby sa počas návštevy v Iráne zasadzoval za ukončenie verejných popráv v tejto krajine.

EÚ prijala 18. októbra legislatívny rámec pre zrušenie hospodárskych a finančných sankcií proti Iránu, čo bolo dôsledkom podpísania jadrovej dohody.