Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vyzývajú na vytvorenie legislatívy v oblasti robotov

Foto: TASR/AP

Europoslanci v prijatom uznesení varovali, že niektoré štáty už nad podobnou legislatívou vážne uvažujú.

Brusel/Štrasburg 16. februára (TASR) - Na vytvorenie legislatívy týkajúcej sa robotov a prípadných škôd, ktoré spôsobia, dnes vyzvali Európsku komisiu (EK) poslanci Európskeho parlamentu (EP). Legislatíva by sa okrem robotiky mala týkať aj umelej inteligencie.

Europoslanci v prijatom uznesení varovali, že niektoré štáty už nad podobnou legislatívou vážne uvažujú. Únia by preto podľa nich mala čím skôr konať, aby nebola v budúcnosti nútená nasledovať pravidlá nastavené štátmi mimo EÚ.

Za nemenej dôležité EP považuje pravidlá určovania zodpovednosti za škodu v prípadne autonómnych automobilov. Europoslanci navrhli povinné poistenie za škodu a vytvorenie doplnkového fondu, z ktorého by sa vyplácali kompenzácie obetiam nehôd spôsobených týmito vozidlami.

"Oblasť robotiky je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví. Novou legislatívou chceme zabezpečiť, aby boli novo vyvíjané roboty bezpečné a nemohli slúžiť na kriminálne účely, alebo na ubližovanie ľuďom. Človek musí byť vždy ten, kto rozhoduje nad robotmi," uviedol na margo požadovanej legislatívy slovenský poslanec Ivan Štefanec.

V uznesení tiež navrhli vytvorenie etického kódexu pre výskumníkov a dizajnérov, aby boli roboty a ich využitie v súlade s ľudskou dôstojnosťou. Komisiu vyzvali, aby zvážila vytvorenie Európskej agentúry pre robotiku a umelú inteligenciu, ktorá by verejným orgánom poskytovala odborné zázemie.

Keďže europoslanci schválili legislatívne uznesenie, eurokomisia sa ním musí zaoberať. Ak nepripraví v tejto oblasti legislatívny návrh, ako žiada EP, bude musieť svoje konanie verejne odôvodniť.