Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Takto hlasovali slovenskí europoslanci o kvótach pre utečencov

Zľava Eduard Kukan, Ivan Štefanec, Anna Záborská, Monika Smolková, Pál Csáky. Foto: TASR

Hlasovanie bolo reakciou na návrhy Európskej komisie, ktoré v správe o stave únie odzneli z úst jej predsedu Jeana-Clauda Junckera.

Bratislava/Brusel 11. septembra (TASR) - Europoslanci vo štvrtok - v posledný deň septembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu - hlasovali o nelegislatívnom uznesení EP o migrácii a utečencoch v Európe. Hlasovanie bolo reakciou na návrhy Európskej komisie, ktoré v správe o stave únie odzneli z úst jej predsedu Jeana-Clauda Junckera.

Nelegislatívne uznesenie ako celok prešlo počtom 447 hlasov. Podľa dokumentu Európskeho parlamentu o výstupoch hlasovania zaň z 13 slovenských europoslancov zahlasovali štyria poslanci:
Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) ,
Vladimír Maňka (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) ,
Boris Zala (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D)
József Nagy (Most-Híd) za blok Európskej ľudovej strany (EĽS).

Proti boli:
Pál Csáky (SMK) z tábora ľudovcov,
Richard Sulík (SaS), frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR),
Branislav Škripek (OĽaNO), frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Zdržali sa šiesti slovenskí europoslanci:
Jana Žitňanská (NOVA) z ECR,
Eduard Kukan (SDKÚ), zastupujúci tábor EĽS,
Ivan Štefanec (KDH+), zastupujúci tábor EĽS,
Miroslav Mikolášik (KDH), zastupujúci tábor EĽS,
Anna Záborská (KDH), tábor EĽS,
Monika Smolková (Smer-SD) zo skupiny socialistov.

Oveľa jasnejšie sa slovenskí europoslanci vyjadrili pri hlasovaní o paragrafoch 6 a 9, ktoré hovoria o možnosti zavedenia stáleho mechanizmu prerozdeľovania žiadateľov o azyl (národné kvóty).

V bode číslo 6 sa uvádza, že EP víta iniciatívy Európskej komisie o premiestňovaní a presídľovaní utečencov, vrátane nového návrhu na núdzové presídlenie vyššieho počtu žiadateľov o azyl, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, zahŕňajúceho Grécko, Taliansko a Maďarsko. Rovnako sa tu spresňuje podpora oznámeniu na vytvorenie mechanizmu trvalého premiestnenia azylantov, ktorý sa bude aktivovať v núdzových situáciách - s ohľadom na počet utečencov.

Z hľadiska hlasovania bol tento bod rozdelený na tri separátne časti, pričom v tej poslednej, kde sa uvádza zavedenie tohto trvalého mechanizmu, europoslanci zo SR boli jasne proti. Nikto z nich nestlačil tlačidlo s označením "za". Proti takémuto mechanizmu sa vyjadrili všetci traja členovia ECR - Sulík, Škripek i Žitňanská. Za skupinu EĽS, kde má Slovensko najpočetnejšie zastúpenie (šesť poslancov), sa piati vyslovili proti tomuto mechanizmu - Csáky, Mikolášik, Nagy, Štefanec a Záborská. Z frakcie socialistov boli proti Flašíková Beňová, Maňka a Smolková. Hlasovania sa zdržali Kukan (EĽS) a Zala (S&D).

V rámci bodu číslo 9 prijatého uznesenia Európsky parlament zopakoval výzvu Európskej komisii, aby zmenila platné dublinské nariadenie tak, aby obsahovalo stály záväzný systém rozdelenia žiadateľov o azyl medzi všetkých 28 členských štátov za použitia spravodlivého a povinného rozdeľovacieho kľúča.

Tento bod zo slovenských poslancov podporil iba Mikolášik (EĽS). Ostaných päť poslancov z frakcie ľudovcov bolo proti - Csáky, Kukan, Nagy, Štefanec a Záborská. Zo skupiny S&D boli všetci jej štyria slovenskí členovia proti tomu návrhu - Flašíková Beňová, Maňka, Smolková i Zala. Aj v skupine reformistov bol medzi jej slovenskými členmi jasný súlad - Sulík, Škripek a Žitňanská sa vyslovili proti. Nikto zo slovenských európskych zákonodarcov sa pri hlasovaní o tomto bode nezdržal.

Postoj slovenských zástupcov v europarlamente však celkový výsledok hlasovania neovplyvnil, lebo výsledok tohto nelegislatívneho uznesenia je, že EP je pripravený pracovať na návrhoch zákonov, ktoré by vytvorili záväzný mechanizmus relokácií žiadateľov o azyl a ktoré by zaviedli pevnú migračnú a azylovú politiku.