Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Europoslanci zvolili do funkcie európskeho ombudsmana írsku kandidátku

Novou ombudsmankou sa stala írska kandidátka Emily O'Reillyová.

Brusel/Štrasburg 4. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu po dvojdňovom volebnom procese v tajnom hlasovaní zvolili Emily O'Reillyovú do funkcie európskeho ombudsmana.

Novým obhajcom práv občanov Európskej únie sa po Grékovi Nikiforovi Diamandurosovi stane súčasná írska ombudsmanka. Európsky ombudsman prešetruje sťažnosti občanov na nesprávne úradné postupy inštitúcií EÚ.

O'Reillyová v stredajšom hlasovaní dostala hlasy 359 poslancov. Druhého kola voľby sa zúčastnili štyria kandidáti po tom, ako sa kandidatúry vzdali Markus Jäger z Nemecka a Alex Brenninkmeijer z Holandska. Do tretieho kola postúpili dvaja kandidáti, ktorí v druhom kole získali najviac hlasov: Ria Oomenová-Ruijtenová z Holandska a Emily O’Reillyová z Írska.

Voľbu poslancov EP v stredu privítal aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

"Zvlášť vítam skutočnosť, že po prvýkrát v histórii EÚ sa žena stala európskym ombudsmanom. Pani O'Reillyová je vynikajúcou voľbou. Má dlhoročné skúseností v tom, čo táto práca zahŕňa," uviedol Šefčovič v správe pre médiá.

O'Reillyová sa v roku 2003 stala prvou ženou, ktorá obsadila funkciu ombudsmana v Írsku.

Šefčovič upozornil, že v poradí druhý ombudsman v histórii únie, bude mať náročnú prácu. Spresnil, že Európska komisia bude jedným z jeho hlavných partnerov, keďže ide o inštitúciu EÚ, ktorej rozhodnutia majú priamy vplyv na životy občanov únie.