Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Béla Kovács nie je špiónom, tvrdí hovorca Jobbiku

Na ilustračnej snímke priaznivci hnutia Jobbik. Foto: TASR/AP

Kovács sa neschovával za poslaneckú imunitu, ale právne normy mu neumožňujú vzdať sa jej. Preto je Jobbik rád, že ho napokon EP imunity zbavil, uviedol hovorca tejto opozičnej ultrapravicovej strany.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Maďarská strana Jobbik sa už dávno snaží zrušiť inštitút poslaneckej imunity, vyhlásil dnes v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV hovorca tejto opozičnej ultrapravicovej strany Ádám Mirkóczki v súvislosti so zrušením imunity poslanca Jobbiku Bélu Kovácsa v Európskom parlamente. Kovács čelí podozreniu zo špionáže, Mirkóczki však tvrdí, že ak by bol tento europoslanec špiónom, bol by už dávno zadržaný.

Poslanci EP schválili návrh na zbavenie imunity Kovácsa v stredu v Štrasburgu. Europoslanec čelí podozreniu, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a že každý mesiac navštevoval Moskvu. Poslanec všetky obvinenia popiera a tvrdí, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce europoslanca.

Hovorca Jobbiku uviedol, že Kovács sa neschovával za poslaneckú imunitu, ale právne normy mu neumožňujú vzdať sa jej. Preto je Jobbik rád, že ho napokon EP imunity zbavil.

Mirkóczki vyjadril presvedčenie, že Kovács nevyzvedal. Hovorca dodal, že on sám je päť rokov členom parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, kde sa naučil, že ak niekto robí výzvednú činnosť, tak tajné služby danej krajiny ho okamžite zatvoria a nezačnú s tým, že nechajú preniknúť informácie médiám. Zdôraznil, že celá kauza i jej načasovanie je politicky motivované.

O tom svedčí podľa slov hovorcu aj skutočnosť, že Kovács nemal prístup k žiadnym tajným informáciám v Maďarsku, ale ani v Európskej únii.

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt v roku 2014 požiadal predsedu EP Martina Schulza, aby zbavil Kovácsa poslaneckej imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie.