Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Europoslanec navrhol použiť prasacie hlavy na odstrašenie migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Kerstin Joensson

György Schöpflin, člen maďarskej strany Fidesz, sa vyjadril po tom, ako sa na južných hraniciach Maďarska objavili zeleninové plody vyrezané do podoby hláv.

Brusel 23. augusta (TASR) - Maďarský člen Európskeho parlamentu György Schöpflin navrhol, aby sa na odstrašenie migrantov použili na hraničných oploteniach prasacie hlavy.

Moslimovia považujú bravčovinu za nečistú a jej konzumácia je u nich zakázaná.

Schöpflin, člen vládnucej strany Fidesz, sa vyjadril po tom, ako sa na južných hraniciach Maďarska objavili zeleninové plody vyrezané do podoby hláv, informovala v pondelok stanica BBC.

Riaditeľ európskeho mediálneho oddelenia ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Andrew Stroehlein v tejto súvislosti obvinil Schöpflina z rozširovania "xenofóbnej špiny" a označil ho za "hanbu Maďarska, Európy a ľudskej rasy". Maďarský politik sa odmietol ospravedlniť, tvrdiac, že jeho poznámka bola iba "hypotetická".

Vláda maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána zaujala tvrdý postoj voči migrantom prúdiacim do krajiny. Úseky južných hraníc chráni oplotenie so žiletkovým drôtom a v pohraničí hliadkuje armáda. V Maďarsku sa bude v októbri konať referendum o tom, či jeho obyvatelia súhlasia s bruselskou politikou povinného presídľovania migrantov.