Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Škripek si skočil do vlasov s podpredsedníčkou parlamentu

Europoslanec Branislav Škripek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôvodom bol názorový konflikt medzi oboma europoslancami ohľadne slovenského referenda o rodine.

Bratislava 22. februára (Teraz.sk) - Europoslanec z OĽaNO Branislav Škripek si počas rokovania Európskeho parlamentu 11. februára v Štrasburgu riadne "skočil do vlasov" s podpredsedníčkou parlamentu Ulrike Lunacek. Dôvodom bol názorový konflikt medzi oboma europoslancami ohľadne slovenského referenda o rodine.

Udialo sa tak počas rozpravy k Európskemu rámcu demokracie a ochrany základných práv.
Lunacek, ktorá sama sa netají tým, že je lesba, označila slovenské referendum ako "homofóbne" a ostro vystúpila voči slovám europoslanca v jeho prejave. Pripomeňme, že Škripek bol jedným z najhorlivejších zástancov referenda a presadzoval trikrát "áno" na všetky otázky.



Voči slovám podpredsedníčky parlamentu o "homofóbii" sa Škripek ohradil. "Cením si názor pani Lunacek. Avšak slovenské referendum bolo zamerané na ochranu rodiny. Preto nerozumiem jej postoju. Vyjadrenie občanov v referende nie je akt homofóbie, ale vec demokratického usporiadania si právnych náležitosti vo vlastnom štáte. Pani Lunacek tu nemôže vytvárať atmosfèru strachu, že keď niekto považuje prirodzenú rodinu za najlepšiu, tak automaticky je homofób," povedal europoslanec pre TASR.



Nešlo však o prvú výčitku voči referendu zo strany EP. Tlačovú správu voči jeho konaniu na Slovensku vydala aj frakcia socialistov z EP. Škripek to považoval za neprimerané narúšanie nezávislosti Ústavného súdu SR, ktorý otázku referenda vyhlásil v súlade s Ústavou SR a nemiestne vmiešavanie sa do vnútorných záležitostí zvrchovaného členského štátu.

Po skončení rokovania Škripek pozval Lunacek na kávu do reštaurácie v parlamente, aby si mohli vydiskutovať rozdielne pohľady na otázky ktoré konfrontovala. Ona pozvanie prijala. Nič si však nedala, na stretnutie prišla z obeda. Debatovali asi trištvrte hodinu. Škripek o stretnutí povedal: "Vážim si jej profesionálny prístup. Aj keď v mnohých oblastiach sa nezhodneme, považujem za dôležite viesť dialóg. Len takýmto spôsobom sa dokážeme viac rešpektovať a chápať. Som presvedčený,že krajiny východnej Európy prinášajú do tejto diskusie svoje hodnoty, ktoré je nutné rešpektovať."

Lunacek sa chce stretnúť so slovenským europoslancom znova. "Pani podpredsedníčka navrhla pokračovať v diskusii a ja to len vítam,"povedal na záver Škripek.



Referendum o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, bolo neplatné. K hlasovacím urnám prišlo len 21,41 percenta oprávnených voličov. Konalo sa v sobotu 7. februára. Zúčastnilo sa 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,50 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 92,43 percenta hlasujúcich a k tomu, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania, sa priklonilo 90,32 percenta občanov.