Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Škripek: Sýrska vojenská rada žiada o pomoc

Europoslanec Branislav Škripek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prosbu o pomoc predniesli v utorok na pôde Európskeho parlamentu Európska asýrska únia a Sýrska vojenská rada (SVR), ktorá aktívne bojuje proti teroristickým oddielom Islamského štátu.

Brusel 4. marca (TASR) - Prosbu o pomoc predniesli v utorok na pôde Európskeho parlamentu Európska asýrska únia a Sýrska vojenská rada (SVR), ktorá aktívne bojuje proti teroristickým oddielom Islamského štátu a zaznamenala už významné úspechy. Informovala o tom dnes kancelária slovenského europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO).

Kancelárie v správe pre médiá pripomína, že po vypuknutí konfliktu v Sýrii začali bojovníci Islamského štátu (IS) vraždiť príslušníkov všetkých menšín žijúcich na okupovaných územiach. Sýria a jej vojenské zložky nedokázali obrániť svojich obyvateľov.

"Môžeme povedať, že dnes už Sýria prakticky ako štát nefunguje. Na jej území bojujú rôzne súperiace skupiny a štátna správa zlyháva, preto nedokáže ochrániť svojich obyvateľov pred vraždiacimi teroristami IS," vysvetľuje B. Škripek, ktorý sa venuje problematike prenasledovania menšín v Sýrii a Iraku.

V novembri minulého roka na pôde EP podpísali zástupcovia prenasledovaných menšín spoločnú deklaráciu. Turkméni, Chaldejsko-sýrsko-asýrski kresťania (CSA) a Jezídi v nej vyjadrili vôľu ustanoviť si miestnu autonómiu a samosprávu v spolupráci s kurdskou regionálnou vládou v Iraku a irackou centrálnou vládou. Záštitu nad podpisom deklarácie prevzal B. Škripek, ako aj Európske kresťanské politické hnutie (ECPM), v ktorého predsedníctve pôsobí.

Podľa Škripeka sa tým vytvoril základ pre vytvorenie demokratickej samosprávy a SVR bude môcť pôsobiť adresnejšie. "Aktívne operuje pre ochranu obyvateľov tohto regiónu a môže byť relevantným partnerom pre spojenecké sily zo zahraničia, ktoré váhajú spolupracovať s režimom prezidenta Asada," uviedol Škripek. Vytvoria sa tak aj lepšie podmienky na prijatie humanitárnej pomoci.

Europoslanec tiež informoval, že SVR sa podarilo zajať významný počet bojovníkov IS a rada rokuje o ich výmene za unesených civilistov. "Postavili sa na odpor týmto beštiálnym radikálom a obraňujú životy ľudí a územia svojich predkov," vyhlásil Škripek. Dosiaľ sa poradilo oslobodiť 19 civilistov, výmeny však budú pokračovať. Oddiely SVR v súčasnosti pôsobia vo viacerých oblastiach kantónu al-Džazíra, kontrolujú centrá troch miest a v decembri založila rada vojenskú akadémiu pre výcvik.

B. Škripek tiež informoval, že SVR sformulovala viacero požiadaviek a okrem humanitárnej pomoci vyzýva na okamžitú politickú a vojenskú podporu. Pozvala okrem toho na oficiálnu návštevu členov Európskeho parlamentu. "Predseda našej frakcie ECR (Európskych konzervatívcov a reformistov) Syed Kamall mi prisľúbil súčinnosť pri tejto záležitosti a ja dúfam, že to nepotrvá dlho, kým sa do ich oblasti skutočne dostanem. Verím, že sa pridajú viacerí členovia EP a spoločne podporíme úsilie Sýrčanov o boj za svoje základné ľudské právo - právo na život," dodáva Škripek.