Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Európska komisia: Financie EÚ pre Palestínu nepodporovala hnutie Hamas

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podľa Von der Leyenovej sa nenašli žiadne dôkazy o tom, že peniaze EÚ boli presmerované na neúmyselné účely, napríklad v prospech Hamasu.

Brusel 21. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok zverejnila výsledky revízie finančnej pomoci EÚ pre Palestínu, ktorá bola ohlásená dva dni po teroristickom útoku 7. októbra. Informuje o tom spravodajca TASR.

"V súčasnosti prebiehajú práce na návrhu našej budúcej podpory Palestínčanom vzhľadom na meniacu sa situáciu," uviedla šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Cieľom je, aby žiadne financovanie EÚ nepriamo neumožnilo žiadnej teroristickej organizácii vykonať útoky proti Izraelu, zabezpečiť plné dodržiavanie právnych predpisov EÚ, zabrániť možnému zneužívaniu finančných zdrojov EÚ na podnecovanie nenávisti a násilia a posúdiť, či podporné programy treba upraviť vzhľadom na nové okolnosti.

Podľa Von der Leyenovej sa nenašli žiadne dôkazy o tom, že peniaze EÚ boli presmerované na neúmyselné účely, napríklad v prospech Hamasu.

Komisia najskôr určila zoznam neuskutočniteľných projektov vo výške 75,6 milióna eur. Tie budú preprogramované na podporu Palestínčanov podľa nových priorít.

Ako druhý krok EK vykonala hodnotenie rizík a partneri poskytujúci finančnú pomoc boli požiadaní, aby poskytli informácie o kontrolných mechanizmoch. Komisia určila niektoré dodatočné opatrenia, vrátane zaistenia neustáleho monitorovania ich uplatňovania. Ide o najmä o agentúry členských štátov EÚ a medzinárodné finančné inštitúcie.

Príjemcovia finančnej pomoci, ktorí boli po útokoch Hamasu obvinení z podnecovania k nenávisti a násiliu, boli požiadaní, aby sa vyjadrili k obvineniam. Týka sa to dvoch projektov s organizáciami občianskej spoločnosti.

Preskúmanie sa týkalo celého portfólia rozvojovej pomoci vrátane podporných programov pre palestínske obyvateľstvo, Palestínsku samosprávu, Agentúru OSN pre pomoc a prácu Palestínčanom (UNRWA), ako aj programov ako je Erasmus+. Netýkalo sa humanitárnej pomoci pre Palestínčanov.

EÚ je najväčším poskytovateľom vonkajšej pomoci Palestínčanom. Na roky 2021 – 2024 vyčlenila 1,2 miliardy eur, z toho 691 miliónov už bolo poskytnutých.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)