Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia trvá na svojom návrhu systému kvót pre migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EK po tohoročnej bezprecedentnej vlne prisťahovalectva a po viacerých tragédiách v Stredomorí predložila plán, ktorý navrhuje zaviesť povinné kvóty pre utečencov pre jednotlivé členské štáty.


Brusel 20. mája (TASR) - Európska komisia (EK) trvá na svojom návrhu o prerozdeľovaní utečencov medzi členské štáty EÚ, a to aj napriek námietkam niekoľkých krajín únie. Uviedla to dnes hovorkyňa Európskej únie Mina Andreevová.

"Naše legislatívne návrhy zatiaľ ešte nie sú na stole, takže je príliš skoro hovoriť o pozíciách. Komisia naznačila čo chce navrhnúť a z tohto základu sa pohneme,"
spresnila Andreevová.

Európska komisia po tohoročnej bezprecedentnej vlne prisťahovalectva z brehov Afriky a po viacerých tragédiách v Stredomorí minulý týždeň predložila plán, ktorý navrhuje zaviesť povinné kvóty pre utečencov pre jednotlivé členské štáty.

V prvej fáze pôjde o kvóty pre rozmiestnenie 20.000 utečencov, druhá fáza predvída dokončenie do konca roka podobného mechanizmu pre usídľovanie všetkých utečencov medzi členské krajiny EÚ.

Iniciatívu exekutívy EÚ ešte musia schváliť najvyšší lídri členských krajín. Zatiaľ ju podporujú krajiny najviac postihnuté hromadným príchodom nelegálnych prisťahovalcov ako Nemecko, Taliansko a Rakúsko. Druhý tábor krajín, ktoré sú proti povinnému systému kvót pre utečencov, predstavujú Británia, Francúzsko a Španielsko, z novších členských krajín potom Česká republika, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

Krajiny odmietajúce systém kvót sú skôr zástancami algoritmu, ktorý by zohľadňoval okrem už prijatého počtu utečencov aj mieru nezamestnanosti v krajine a ďalšie kritériá - HDP krajiny a počet obyvateľstva.

Pri debate okolo kvót pre utečencov narážajú na seba dva názorové prúdy. Podporovatelia iniciatívy EK, na čele s jej šéfom Jeanom-Claudom Junckerom argumentujú európskou solidaritou a starnutím európskej populácie, ktorá bude potrebovať pracovnú silu prisťahovalcov. Oponenti zas varujú, že systém kvót len povzbudí nelegálne prisťahovalectvo.

Eurokomisár pre prisťahovalectvo Dimitris Avramopulus dnes pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu povedal, že mechanizmus, ktorý chce komisia detailne predstaviť na budúci týždeň, je založený na prerozdeľovaní utečencov podľa "jasných a objektívnych" kritérií. Zároveň však pripustil, že európska exekutíva je "pripravená prerokovať podmienky" návrhu, ktorý predloží.