Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Európska komisia prisľúbila Palestínčanom vyše 118 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Z tejto sumy budú vyplatené mzdy štátnych zamestnancov na západnom brehu Jordánu, sociálne dávky pre zraniteľné rodiny, ako aj platby nemocniciam vo východnom Jeruzaleme.

Brusel 22. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že poskytne Palestínskej samospráve vyše 118 miliónov eur. Z tejto sumy budú vyplatené mzdy štátnych zamestnancov na západnom brehu Jordánu, sociálne dávky pre zraniteľné rodiny, ako aj platby nemocniciam vo východnom Jeruzaleme. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

EÚ je pripravená naďalej pomáhať Palestínskej samospráve aj z dlhodobého hľadiska, uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Cieľom tejto pomoci je podľa nej prispieť k hospodárskej a politickej stabilite Pásma Gazy a západného brehu Jordánu.

Únia vyčlenila na rok 2024 na humanitárnu pomoc pre ľudí v obliehanom Pásme Gazy 125 miliónov eur. Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella dosiahol nedostatok potravín v tejto enkláve bezprecedentnú úroveň.

"Ide o vážny vývoj a celý svet by sa mal prebudiť, aby konal a zabránil smrteľnej ľudskej katastrofe," dodal.

Palestínska samospráva na čele so sekulárnym hnutím Fatah spravuje západný breh Jordánu (Predjordánsko). Táto palestínska enkláva okupovaná Izraelom je geograficky oddelená od Pásma Gazy, kde vládne militantné hnutie Hamas.