Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia hľadá najlepšie riešenia na ochranu klímy

Európska komisia vyhlásila súťaž a vyzvala tvorivých ľudí z celej Únie, aby sa pochválili svojimi ekologickými nápadmi.

Bratislava 12. februára (TASR) - Svet, ktorý mám rád je názov súťaže, ktorý v pondelok (11. 2.) vyhlásila Európska komisia. Chce nájsť najlepšie riešenia na ochranu klímy v Európe. Vyzvala preto tvorivých ľudí z celej Únie, aby sa pochválili svojimi ekologickými nápadmi a poslali komisii svoj nízkouhlíkový projekt.

Súťaž je podľa komisárky EÚ pre oblasť klímy Connie Hedegaardovej skvelá príležitosť, aby sa o zmene klímy prestali viesť iba prázdne reči. "Ak pošlete svoj projekt do súťaže, pomôžete nám ukázať, že ochrana Zeme je možná a vôbec nemusí byť neúmerne nákladná. A navyše sa nebudeme musieť vzdať všetkých vymožeností," uviedla Hedegaardová.

Svoje projekty môžu záujemcovia posielať počas ďalších troch mesiacov. Prihlásiť sa môžu jednotlivci aj organizácie, ich projekty však musia byť zamerané predovšetkým na znižovanie emisií skleníkových plynov. "Môže ísť o elektrický bicykel na prevoz tovaru, inovatívny výrobný proces, ktorý znižuje emisie skleníkových plynov a náklady na energie, udržateľné budovy či riešenia vo vykurovaní," uvádza komisia. Cieľom súťaže je poskytnúť týmto projektom priestor, aby sa zviditeľnili a oceniť tie najtvorivejšie, najpraktickejšie a najúčinnejšie z nich.

V máji a v júni budú môcť návštevníci webovej stránky kampane http://world-youlike.europa.eu/sk/ hlasovať za najinšpiratívnejšie iniciatívy spomedzi tých, ktoré sa dostanú do užšieho výberu. Porota na čele s Connie Hedegaardovou z desiatich najúspešnejších vyberie troch víťazov. Tí sa v októbri 2013 zúčastnia na slávnostnom odovzdávaní cien Sustainia v Kodani.

Súťaž Svet, ktorý mám rád je súčasťou kampane Európskej komisie o opatreniach na ochranu klímy s názvom Dobrá klíma pre svet, ktorý mám rád. Tá má propagovať také hospodárne riešenia, ktoré sú v súlade s cieľom EÚ do roku 2050 znížiť emisie skleníkových plynov o 80 až 98 percent.