Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia žiada Poľsko, aby prehodnotilo zákon o ústavnom súde

Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Zákon vzbudzuje obavy, že práca súdu, ktorý čelí asi 200 nevybaveným prípadom, sa tým ešte viac spomalí alebo zablokuje.

Berlín 24. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) poslala poľskej vláde list, v ktorom ju žiada, aby odložila platnosť novely zákona o ústavnom súde (ÚS), ktorú dolná komora poľského parlamentu (Sejm) schválila v utorok, a aby zároveň tento zákon zrevidovala. S odvolaním sa na nemecký denník Süddeutsche Zeitung o tom v stredu informovala tlačová agentúra Reuters.

Dolná komora parlamentu, v ktorej má väčšinu konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), schválila novelu aj napriek tomu, že podľa odporcov paralyzuje ústavný súd a narúša systém deľby štátnej moci.

Podpredseda EK Frans Timmermans poslal list konkrétne poľskému šéfovi diplomacie Witoldovi Waszczykowskemu a ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi, v ktorom im pripomína zásady, na ktorých stojí EÚ. "Právny štát je jednou zo spoločných hodnôt, na ktorých je Európska únia založená," uvádza sa v liste.

EK pripomína, že vždy pozorne sleduje vývoj, z ktorého by mohli vyvstávať pochybnosti o stave právneho štátu v členskej krajine EÚ. K tomu dochádza, "ak je napríklad oslabená integrita, stabilita a riadne fungovanie ústavného súdu".

Podľa jednej zo zmien, ktorá sa novelou zavádza, bude rozhodnutia musieť prijímať najmenej 13 z 15 sudcov, a to dvojtretinovou väčšinou namiesto doterajšej jednoduchej. Doteraz väčšinu rozhodnutí prijímalo päť sudcov, dôležité prípady si vyžadovali prítomnosť aspoň deviatich sudcov. Najnovšie bude potrebná prítomnosť aspoň 13 sudcov.

Zákon vzbudzuje obavy, že práca súdu, ktorý čelí asi 200 nevybaveným prípadom, sa tým ešte viac spomalí alebo zablokuje. Navyše PiS presadila do ÚS piatich "svojich" sudcov namiesto tých, ktorých v októbri zvolil dosluhujúci parlament.