Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia je pripravená na dočasné kontroly vnútorných hraníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministri vnútra EÚ v pondelok vyzvali Európsku komisiu, aby aktivovala procedúru, ktorá členským štátom umožní rozšíriť vnútorné kontroly na schengenských hraniciach až na dva roky.

Brusel 26. januára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že je pripravená na každú možnosť týkajúcu sa režimu povolenia dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenskej zóny.

Exekutíva EÚ reagovala na pondelňajšiu výzvu ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktorí sa stretli na neformálnom zasadnutí v Amsterdame a ktorí pod tlakom migračnej krízy vyzvali EK na povolenie maximálneho, dvojročného obdobia hraničných kontrol.

"To, čo komisia robí a k čomu sa zaviazala, je, že bude pripravená na každú eventualitu," odkázal v tejto súvislosti tlačový úrad EK s dodatkom, že komisia "skúma" všetky právne možnosti týkajúce sa schengenských hraníc, ktoré má k dispozícii.

Tvárou v tvár bezprecedentnému toku migrantov ministri vnútra EÚ v pondelok vyzvali Európsku komisiu, aby aktivovala procedúru, ktorá členským štátom umožní rozšíriť vnútorné kontroly na schengenských hraniciach až na dva roky. Komisia povoľuje dočasné opatrenia iba na obmedzené obdobie šiestich mesiacov.