Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Európska ľudová strana podporila Izrael a odsúdila terorizmus Hamasu

Izraelský vojak ukazuje znak víťazstva z tanku neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Európski ľudovci vyzvali Hamas a ďalšie teroristické organizácie, aby okamžite prepustili všetkých izraelských rukojemníkov a vrátili rodinám telá zavraždených.

Brusel 13. októbra (TASR) - Európska ľudová strana (EPP), najväčšia európska politická rodina, v piatkovom oficiálnom vyhlásení uviedla, že jednoznačne odsudzuje teroristické akcie hnutia Hamas proti štátu Izrael a ich "neospravedlniteľnú brutalitu" voči civilistom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európski ľudovci vyzvali Hamas a ďalšie teroristické organizácie, aby okamžite prepustili všetkých izraelských rukojemníkov a vrátili rodinám telá zavraždených.

"Stojíme pri Izraeli. Je svätou zodpovednosťou každého štátu, vrátane Izraela, chrániť svojich občanov a brániť sa pred terorizmom v súlade s medzinárodným právom. Sme presvedčení, že Hamas nezastupuje ani nehovorí za palestínsky ľud, preto pomoc Európskej únie musí pokračovať. Je však zodpovednosťou EÚ, aby starostlivo preskúmala finančnú pomoc Palestíne a zabezpečila, aby toto financovanie neskončilo v rukách Hamasu alebo inej teroristickej organizácie," uvádza sa v dokumente, ktorý EPP zaslala médiám.

Podľa ľudovcov EÚ musí "hovoriť jedným hlasom" a urobiť všetko, čo je v jej silách, aby zmiernila túto krízu a zabránila tomu, aby sa civilisti stali terčom ďalších nepriateľských akcií.

"EÚ musí tiež úzko spolupracovať so všetkými regionálnymi aktérmi, aby nikto ani slovami, ani skutkami nepodporoval destabilizáciu regiónu... Platformy sociálnych médií musia tiež prispieť k zastaveniu nerozlišujúceho rozmnožovania teroristického obsahu," uvádza sa vo vyhlásení EPP.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)