Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Európska ministerka zahraničných vecí v slzách: Smutný deň pre Európu

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Toto je veľmi smutný deň pre Európu, keď Európa a jej metropola zažívajú rovnakú bolesť, akú tento región nesie každý jeden deň, uviedla Mogheriniová.

Ammán 22. marca (TASR) - Útoky v belgickej metropole Brusel, v dôsledku ktorých zomrelo 34 ľudí a polícia uzavrela mesto, priniesli do Európy rovnaké utrpenie, aké sa odohráva na Blízkom východe dennodenne, uviedla dnes na návšteve Jordánska vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová.

"Toto je veľmi smutný deň pre Európu, keď Európa a jej metropola zažívajú rovnakú bolesť, akú tento región nesie každý jeden deň," uviedla Mogheriniová. Európa a Blízky východ by mali podľa nej spoločne riešiť radikalizáciu a násilie, ktoré prináša žiaľ do oboch častí sveta. Šéfka európskej diplomacie to uviedla na tlačovej besede v Ammáne, ktorú pre neskrývaný zármutok ukončila predčasne, píše agentúra Reuters.

"Budete tomu rozumieť, je to ťažký deň," uviedla na záver svojho vyhlásenia európska diplomatka. Po Mogheriniovej sa ujal slova jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúdí. Európska politička ho však po chvíli prerušila slovami: "Je mi to ľúto," a po neskrývanom smútku odišla spolu s jordánskym diplomatom do zákulisia.

Iba v Jordánsku sa podľa záznamov OSN uchýlilo 600.000 utečencov zo Sýrie, kde si päť rokov trvajúca občianska vojna vyžiadala najmenej 250.000 obetí na životoch. Ďalších desať miliónov ľudí prišlo o domov.

Dnešné teroristické útoky v Bruseli, pri ktorých vybuchli nálože na tamojšom medzinárodnom letisku a stanici metra Maelbeek, si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.