Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Európska policajná akadémia bude od septembra sídliť v Budapešti

Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

CEPOL bola ako agentúra Európskej únie založená v roku 2005. Jej sekretariát zatiaľ sídli v meste Bramshill (Spojené kráľovstvo), vzdialenom asi 70 km od centra Londýna.

Brusel 6. mája (TASR) - Rada ministrov EÚ dnes rozhodla o tom, že Európska policajná akadémia (CEPOL) od septembra 2014 presťahuje svoje sídlo z anglického mesta Bramshill do Budapešti.

Európska policajná akadémia zoskupuje vyšších policajných dôstojníkov z celej Európy s cieľom podporiť cezhraničnú spoluprácu v boji proti zločinu a pri udržiavaní verejnej bezpečnosti, práva a poriadku.

CEPOL bola ako agentúra Európskej únie založená v roku 2005. Jej sekretariát zatiaľ sídli v meste Bramshill (Spojené kráľovstvo), vzdialenom asi 70 km od centra Londýna, avšak britská vláda už dávnejšie oznámila, že už nechce byť hostiteľom tejto agentúry EÚ, za rovnakých podmienok ako doteraz a to počnúc od marca 2014.

Členské štáty (Rada) museli preto hľadať inú alternatívu, pričom sa do konca októbra 2013 za nového hostiteľa ponúklo až sedem členských štátov únie - Fínsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Španielsko a Taliansko. Členské štáty sa nakoniec dohodli, že ak bude naozaj potrebné premiestniť sídlo CEPOL, tak jej nové sídlo bude v Budapešti, dovtedy bude agentúra aj naďalej z logistických a praktických dôvodov fungovať v Bramshille.

CEPOL organizuje ročne približne 60 až 100 kurzov, seminárov a konferencií. Tieto činnosti sa realizujú na štátnych policajných akadémiách v jednotlivých členských štátoch EÚ a pokrývajú široké spektrum tém.