Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska únia a Irán podporujú dodržiavanie jadrovej dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránsky viceprezident Alí Akbar Sálehí uviedol, že EÚ robí, čo môže po tom, ako Spojené štáty odstúpili od dohody a znovu zaviedli sankcie voči Iránu.

Brusel 26. novembra (TASR) - Európska únia a Irán v pondelok potvrdili svoju podporu pre medzinárodnú jadrovú dohodu a uviedli, že ju chcú udržať pri živote aj napriek rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od nej. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pred rozhovormi medzi zástupcami EÚ a Iránu o civilnej jadrovej spolupráci v Bruseli komisár EÚ pre klímu a energetiku Miguel Arias Caňete konštatoval, že dohoda je "kľúčová pre bezpečnosť Európy, regiónu a celého sveta". Povedal, že dohoda obmedzujúca iránske jadrové ambície funguje a nepozná "žiadnu dôveryhodnú mierovú alternatívu".

Iránsky viceprezident Alí Akbar Sálehí varoval pred "hrozivými" následkami a "nepredvídateľnou" situáciou, ak by mala jadrová dohoda stroskotať. Uviedol, že EÚ "robí, čo môže" po tom, ako Spojené štáty odstúpili od dohody a znovu zaviedli sankcie voči Iránu.

Vláda amerického prezidenta Trumpa začiatkom novembra oznámila, že opätovne zavádza všetky sankcie voči Iránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015. Najnovší súbor protiiránskych opatrení je druhým v poradí, odkedy Trump v máji deklaroval jednostranné odstúpenie od dohody s Iránom.