Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európska únia kritizuje tureckú ofenzívu v sýrskom Afríne

Na snímke zo Sýrskej oficiálnej tlačovej agnetúry SANÁ Kurdi utekajú na traktore zo svojich dedín, kde turecké vládne sily a sýrski povstalci bojujú proti kurdským bojovníkom v Afríne na severe Sýrie 7. marca 2018. Foto: TASR/AP

Turecké sily a FSA začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára.

Istanbul 19. marca (TASR) - Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová kritizovala v pondelok Turecko za jeho vojenskú ofenzívu v sýrskom meste Afrín a vyzvala Ankaru, aby zaručila, že sa boje v tejto vojnou spustošenej krajine zmiernia.

"Som tým veľmi znepokojená,"
uviedla Mogheriniová podľa agentúry AP novinárom v Bruseli.

Medzinárodné úsilie v Sýrii by sa malo podľa nej "zamerať na deeskaláciu vojenských aktivít, a nie na ich eskaláciu".

Vyzvala tiež Turecko, Rusko a Irán, aby sa zaručili, že naozaj dôjde k zriadeniu "deeskalačných zón" v Sýrii, tak ako to bolo sľúbené.

Kurdská enkláva Afrín je od nedele úplne pod kontrolou tureckých jednotiek a spojeneckej Slobodnej sýrskej armády (FSA). Takmer dva mesiace o ňu zvádzali boje s kurdskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG).

Turecké sily a FSA začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v už sedem rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne. Svoje útoky ešte zintenzívnila v uplynulom týždni, v dôsledku čoho utieklo z tejto oblasti vyše 200.000 ľudí.

Popredný sýrsky kurdský predstaviteľ Aldar Chalíl v pondelok uviedol, že turecká ofenzíva v Afríne je "okupáciou", ktorá ohrozuje zvyšok severnej Sýrie. Podľa jeho slov sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan snaží rozšíriť svoj vplyv v Sýrii ako formu obnovy niekdajšieho vplyvu Osmanskej ríše.