Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Európska únia odsúdila najnovšiu vlnu represií v Bielorusku

Na archívnej snímke bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská. Foto: TASR – Jakub Kotian

V bieloruskom meste Brest pri hraniciach s Poľskom údajne zadržali 70 ľudí, pričom údajne išlo vo všetkých prípadoch iba o ženy.

Brusel 25. januára (TASR) - Európska únia vo štvrtok odsúdila hromadné zatýkanie v Bielorusku, ku ktorému došlo počas tohto týždňa. Ľudskoprávna organizácia Viasna v Minsku predtým informovala o vyše 150 osobách, ktorých zadržala či vypočúvala štátna tajná služba KGB počas jediného dňa, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

V Bielorusku, v ktorom od roku 1994 vládne prezident Alexander Lukašenko, úrady posledné štyri roky brutálne zakročujú proti ľuďom, ktorí sa zúčastnili na masových protestoch v roku 2020, podnietených vtedajšími spornými prezidentskými voľbami.

Viasna v utorok informovala, že v krajine došlo k celoštátnym raziám, v rámci ktorých sa Lukašenkov režim zameral na rodiny politických väzňov a ľudí nedávno prepustených z výkonu trestu.

"Európska únia najdôraznejšie odsudzuje poslednú vlnu represií voči bývalým politickým väzňom, ktorí zostali v Bielorusku, ako aj ich príbuzným," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

K raziám došlo tesne pre februárovými parlamentnými voľbami - prvými od prezidentských volieb z roku 2020, po ktorých v krajine vypukli rozsiahle demonštrácie a ktoré podľa opozície a Západu Lukašenko "ukradol".

AFP píše, že dlhoročný bieloruský líder nebude mať vo voľbách, ktoré prebehnú 25. februára, prakticky žiadnu skutočnú konkurenciu. K zatýkaniu zároveň došlo krátko pred plánovaným stretnutím Lukašenka a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré sa má konať tento týždeň.

Brusel uviedol, že Lukašenkov režim pokračuje v jeho "poľutovaniahodnej taktike zastrašovania a represií voči kritikom a potenciálnym politickým oponentom pred blížiacimi sa "voľbami".

Viasna vo svojej utorkovej správe uviedla, že najmenej 160 ľudí, ktorým prehľadávali ich domovy, bolo zadržaných alebo vypočúvaných. "Nie všetci boli (po výsluchoch) prepustení," uviedla ľudskoprávna organizácia s tým, že osudy zadržaných sa stále pokúša objasniť.

Podľa Viasny zamestnanci KGB vykonávali razie po celom Bielorusku, pričom prehliadky sa zamerali na príbuzných súčasných aj bývalých politických väzňov, ktorých nedávno prepustili na slobodu, ale v krajine zostali.

V bieloruskom meste Brest pri hraniciach s Poľskom údajne zadržali 70 ľudí, pričom údajne išlo vo všetkých prípadoch iba o ženy.

Líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská poďakovala EÚ za "silnú solidaritu a podporu Bielorusov". Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na "poslednú vlnu zastrašovania" v Bielorusku.