Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Európska únia prevzala Nobelovu cenu za mier

Foto: TASR/AP

Predseda nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland vyhlásil, že 27-členná únia si cenu zaslúži za napomáhania tomu, aby sa "svetadiel vojny stal svetadielom mieru.

Oslo 10. decembra (TASR) - Predstavitelia Európskej únie prevzali dnes tohtoročnú Nobelovu cenu za mier v nórskom hlavnom meste Oslo za presadzovanie mieru a ľudských práv v Európe počas šiestich desaťročí od skončenia ničivej druhej svetovej vojny. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Cenu prevzali traja najvyšší predstavitelia únie - predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz. Traja čelní predstavitelia EÚ prijali diplomy a medaily na slávnosti na Radnici v Osle.

Predseda nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland vyhlásil, že 27-členná únia si cenu zaslúži za napomáhania tomu, aby sa "svetadiel vojny stal svetadielom mieru. V tomto procese vystupovala Európska únia najvýznamnejšie".


Lídri EÚ pri preberaní Nobelovej ceny obhajovali spoločnú menu

Predseda Európskej komisie Jose Manuel Barroso (uprostred), predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vľavo) a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (vpravo) ukazujú diplom a medailu na slávnostnej ceremónii odovzdania Nobelovej ceny za mier v Osle 10. decembra 2012, ktorú tento rok získala Európska únia.
Foto: TASR/AP
Predstavitelia EÚ si dnes v nórskej metropole Oslo prisľúbili, že budú pokračovať v boji za "trvalý mier, slobodu a spravodlivosť" v Európe a obhajovali spoločnú menu euro ako dôležitý symbol jednoty Starého kontinentu.

Traja najvyšší predstavitelia EÚ prijali diplomy a medaily na dnešnej slávnosti na radnici v Osle. Zúčastnilo sa na nej asi 1000 hostí, vrátane asi 20 hláv štátov a vlád, okrem iných nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

Van Rompuy vo svojom príhovore zdôraznil kľúčový význam zmierenia tradičných nepriateľov Francúzska a Nemecka pre mierové spolužitie v Európe.

Barroso pripomenul, že Únia postúpila od spoločného trhu s uhlím a oceľou až po rušenie vnútorných hraníc, a od pôvodných šesť až na súčasných 27 a po budúcoročnom vstupe Chorvátska na 28 členov.

"Dnes je jeden z najviditeľnejších symbolov našej jednoty v našich rukách. Je to euro, mena Európskej únie. Budeme za ňou stáť," konštatoval Barroso.

Predseda nórskeho Nobelovho výboru Thorbjörn Jagland vyhlásil, že Únia si cenu zaslúži za to, že presadzuje ideu mieru a jednoty aj v ťažkom období, ktorým teraz prechádza Európa. EÚ podľa Jaglanda prispela k tomu, že sa niekdajší "svetadiel vojny stal svetadielom mieru".

Odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (930.000 eur) spojenú s ocenením chce Brusel venovať na pomoc deťom v oblastiach konfliktov. Proti udeleniu Nobelovej ceny EÚ sa zdvihla aj vlna kritiky, nesúhlas vyjadril napríklad i jeden z jej bývalých laureátov Desmond Tutu.


V. KLAUS: To, že v Osle nie je vrcholný predstaviteľ ČR, by si nikto nevšimol

To, že Českú republiku na dnešnom odovzdávaní Nobelovej ceny za mier nezastupuje nikto z vrcholných predstaviteľov, by si v Osle nikto nevšimol, nebyť médií. Myslí si to prezident Václav Klaus.

"Keby to nerozohrali, tak by si to vôbec nikto nevšimol," reagoval tak na dnešnej tlačovej konferencii na otázku novinára, či neúčasť vrcholných predstaviteľov nevrhá na ČR zlé svetlo. Klaus nepovažuje túto otázku za významnú vec, ktorá by stála za diskusiu.



Pozvanie rovnako ako Klaus odmietol aj premiér Petr Nečas, ktorý ospravedlnil svoju neúčasť z dôvodu naplánovaných pracovných povinností. Česko tak bude zastupovať veľvyslankyňa Jana Hynková.

Pôvodne nemalo mať ani Slovensko svoje zastúpenie na najvyššej úrovni. Predseda vlády Robert Fico napokon svoje rozhodnutie zmenil. Rozhodol sa rešpektovať dohodu lídrov členských krajín, ktorí chcú deklarovať zreteľný proeurópsky postoj. Rovnako nechcel, aby jeho neúčasť bola vnímaná ako neúcta k európskym štruktúram.

Európskej únii udelili cenu za jej dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Nobelov výbor ocenil úniu za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej úlohu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989.

Belgický premiér: Nobelova cena nie je odmenou pre súčasných lídrov EÚ

Belgický premiér Elio Di Rupo dnes obhajoval udelenie Nobelovej ceny mieru pre EÚ, ale zdôraznil, že nemôže byť vnímaná ako ocenenie pre súčasných európskych štátnikov. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

Belgický premiér Elio Di Rupo
Foto: TASR/AP
Nobelov výbor podľa Di Rupa vyzdvihol celkový význam Únie, jej hodnoty a historický prínos, a nie jej súčasných politikov.

"Je to Európska únia od svojho založenia, jej duch a hodnoty, ktoré presadzuje. Súčasná Európa si nezaslúži odmenu," uviedol Di Rupo pred slávnostnou ceremóniou v Oslo, na ktorej si prestížnu cenu prevzali traja najvyšší predstavitelia EÚ.

Skutočnosť, že sa na preberaní ceny nezúčastnili všetci oslovení štátnici, napríklad britský premiér David Cameron či český prezident Václav Klaus, podľa belgického premiéra len podčiarkuje skutočnosť, že v EÚ existujú odlišné predstavy o smerovaní európskej integrácie.

Belgická europoslankyňa za stranu Zelených a podpredsedníčka Európskeho parlamentu Isabelle Durantová zašla ešte ďalej. Prostredníctvom siete Twitter vyhlásila, že Nobelovu cenu mieru si nezaslúži nikto z terajších lídrov členských krajín EÚ, lebo od jedného summitu k druhému vedú situáciu len k horšiemu.

Fico: Účasť na preberaní Nobelovej ceny mala byť prejavom vzťahu k EÚ

Rozhodnutie vycestovať na dnešné udeľovanie Nobelovej ceny mieru Európskej únii do nórskeho Osla, ktoré padlo zo strany premiéra Roberta Fica na poslednú chvíľu, považuje šéf kabinetu za správne. Ako ozrejmil pri návrate na Slovensko, medzi lídrami členských štátov vznikla dohoda, že účasť by mala byť prejavom vzťahu k EÚ, preto zvážil zmenu programu. Predseda vlády chcel podľa svojich slov pôvodne ostať v Bratislave, aby mohol okrem iného riešiť vypätú situáciu s učiteľmi.

Robert Fico
Foto: TASR
"Účasť mala byť prejavom vzťahu k EÚ a dnes to potrebuje viac ako inokedy," skonštatoval Fico s tým, že možno udelenie ceny vyvoláva otázniky. V tejto súvislosti poukázal na slová prezidenta EÚ Hermana van Rompuya, ktorý pripomenul, že otázku mieru Európania nepovažujú za otázku, ktorá by ich prioritne trápila. "Považujú za samozrejmú vec, ktorú máme v tomto priestore, ale to, že tu je pokoj, že od roku 1945 nebol žiadny vojenský konflikt, zase vytvára predpoklady na to, aby sme sa mohli sústrediť na riešenie tých výziev, ktoré sú dnes tak veľké," doplnil.

Šéf kabinetu nechcel komentovať rozhodnutie niektorých štátov ako Veľká Británia či Česká republika nezúčastniť sa na dnešnom udeľovaní ceny. "Každý si je strojcom vlastného šťastia a ja nie som oprávnený hodnotiť, prečo neboli prítomní," vysvetlil s tým, že slovenská vláda chcela svojím postojom potvrdiť svoju proeurópsku orientáciu. Ako zároveň podotkol, český premiér Petr Nečas mu na ceremoniáli veľmi nechýbal, keďže sa s ním stretol v nedeľu (9. 12.) v Prahe.