Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európska únia dala údajne Ukrajine lehotu na prepustenie Tymošenkovej

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

V súčasnosti je 52-ročná opozičná líderka hospitalizovaná vo vojenskej nemocnici v Charkove v blízkosti ruských hraníc.

Kyjev 7. novembra (TASR) - Dvaja osobitní vyslanci Európskeho parlamentu, bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski a bývalý predseda EP Pat Cox, dali ukrajinskému parlamentu týždeň na schválenie legislatívy umožňujúcej prepustenie uväznenej bývalej premiérky Julie Tymošenkovej na liečenie do zahraničia, ak chce Kyjev podpísať významnú integračnú zmluvu s EÚ.

Povedala to dnes hovorkyňa Arsenija Jacenjuka, vysokého predstaviteľa ukrajinskej opozície a spojenca Tymošenkovej, Olha Lappová, ktorú citovala agentúra Associated Press.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Kwasniewski a Cox povedali ukrajinským poslancom, aby schválili zákon do stredy, čo by umožnilo letecký prevoz Tymošenkovej na liečenie do Nemecka.

V súčasnosti je 52-ročná opozičná líderka hospitalizovaná vo vojenskej nemocnici v Charkove v blízkosti ruských hraníc. Za najpravdepodobnejšiu krajinu, kde by sa mohla liečiť, sa označuje Nemecko.

Kwasniewski a Cox, od júna 2012 osobitní vyslanci EP pre Ukrajinu, uskutočnili v priebehu októbra už dve návštevy Kyjeva. Ich úlohou bolo zhodnotiť pokrok Ukrajiny v požadovaných reformách pred podpisom dôležitých dohôd s EÚ a rokovať o možných podmienkach prepustenia Tymošenkovej na liečenie do zahraničia.

Kwasniewski a Cox monitorujú na Ukrajine aj súdne prípady spojené s odsúdenými exministrami Tymošenkovej vlády Jurijom Lucenkom a Valerijom Ivaščenkom. EP ich uväznenie vníma ako prejav selektívnej spravodlivosti.

Kyjev dúfa, že na novembrovom summite vo Vilniuse podpíše dohodu o pridružení s EÚ ako aj dohodu o voľnom obchode. EÚ však tento krok podmieňuje prepustením Tymošenkovej, ktorej odsúdenie na sedem rokov označuje za politicky motivované.

Rozhodnutie o bližšom previazaní EÚ s Ukrajinou by mali prijať ministri zahraničných vecí EÚ na svojom zasadnutí v Bruseli 18. novembra, desať dní pred otvorením summitu Východného partnerstva vo Vilniuse.