Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európska únia uvalila sankcie na ďalších predstaviteľov Venezuely

Na archívnej snímke Delcy Rodríguezová. Foto: TASR/AP

Medzi dotknutými Venezuelčanmi je aj viceprezidentka krajiny Delcy Rodríguezová.

Brusel 25. júna (TASR) - Európska únia uvalila v pondelok zákaz cestovania na 11 vysokopostavených predstaviteľov Venezuely a taktiež im zmrazila aktíva. Medzi dotknutými Venezuelčanmi je aj viceprezidentka krajiny Delcy Rodríguezová. S odvolaním sa na vyhlásenie Bruselu o tom informovala agentúr AP.

Osoby na sankčnom zozname sú podľa Bruselu "zodpovedné za porušovanie ľudských práv a podkopávanie zásad demokracie a právneho štátu vo Venezuele".

Na sankčnom zozname EÚ sa tak nachádza celkovo 18 prominentných Venezuelčanov, po novom aj šéf tamojšej armády a ďalší vysokopostavení armádni predstavitelia krajiny.

Zmienené opatrenia majú pomôcť podporiť demokratické riešenia krízy, podporiť politickú stabilitu a riešiť naliehavé potreby venezuelského ľudu, uviedla EÚ.

Podľa Únie mali nedávne prezidentské voľby závažné nedostatky a mali by sa konať opäť "v súlade s medzinárodne uznanými demokratickými štandardmi".

Maduro získal vo voľbách 20. mája svoj druhý šesťročný mandát hlavy štátu v tejto latinskoamerickej krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, no zažíva hlbokú hospodársku i humanitárnu krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.

Brusel okrem sankcií voči konkrétnym osobám uvalil na Venezuelu už vlani zbrojné embargo.