Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ vynaloží milióny eur na humanitárnu pomoc v okolí Čadského jazera

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O tomto zámere dnes na medzinárodnej konferencii v Osle informoval eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

Brusel/Oslo 24. februára (TASR) – Humanitárnu pomoc v celkovej výške 105 miliónov eur plánuje obyvateľom v okolí Čadského jazera poskytnúť Európska komisia (EK). O tomto zámere dnes na medzinárodnej konferencii v Osle informoval eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

"EÚ sa rozhodla zareagovať na alarmujúcu a rozširujúcu sa krízu v okolí Čadského jazera. Dnes som ohlásil vyčlenenie 105 miliónov eur na humanitárnu pomoc s cieľom zachrániť život miestnym obyvateľom. Doručovanie pomoci ale zostáva veľmi zložité. Je potrebné zaručiť rýchly a bezpečný prísun pomoci ľuďom, ktorí ju potrebujú," vyhlásil Stylianidis.

Humanitárna pomoc bude obsahovať jedlo, potraviny, hygienické a zdravotnícke pomôcky. Bude nasmerovaná do Nigérie, Nigeru, Čadu a Kamerunu, ktoré okrem hladu sužuje aj vyčíňanie islamistickej skupiny Boko Haram. Vlani vynaložila EÚ na humanitárnu a rozvojovú pomoc v Afrike viac ako 326 miliónov eur.