Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Európska únia vyzvala Turecko na primeraný boj proti terorizmu

Eurokomisár Johannes Hahn Foto: TASR/AP

Eurokomisár vyjadril hlboké znepokojenie Európskej únie v súvislosti s nedávnym vývojom udalostí v prihraničnej oblasti Turecka.

Brusel 4. augusta (TASR) - Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn dnes naznačil, že Európska únia je "veľmi znepokojená" prejavmi násilia medzi tureckou armádou a kurdskými partizánmi zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). EÚ žiada Ankaru, aby jej reakcie proti terorizmu boli "primerané" a neohrozili demokratický politický dialóg v krajine.

"EÚ uznáva, že Turecko má právo na preventívne akcie a reagovať na všetky formy terorizmu, ktoré musia byť jednoznačne odsúdené. Odpoveď však musí byť primeraná, cielená, a v žiadnom prípade nesmie ohroziť demokratický politický dialóg v krajine," uviedol Hahn v rozhovore s tureckým ministrom pre európske záležitosti Volkanom Bozkirom.

Eurokomisár vyjadril hlboké znepokojenie Európskej únie v súvislosti s nedávnym vývojom udalostí v prihraničnej oblasti Turecka, ktoré podľa neho majú negatívny vplyv na mierový proces medzi Kurdmi a tureckou vládou.

Prímerie medzi PKK a Ankarou, uzavreté v roku 2013, bolo narušené pred dvoma týždňami po tragickom samovražednom útoku z 20. júla v Suruči na juhu Turecka. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát (IS).

Kurdské partizánske zoskupenia následne zasiahli proti tureckým bezpečnostným silám, ktoré obviňujú z nedostatku vôle chrániť miestne kurdské obyvateľstvo. Následné zásahy tureckých ozbrojených síl sa zamerali viac na ciele PKK a iba ojedinele proti bojovníkom Islamského štátu v susednej Sýrii.

Hahn zdôraznil, že EÚ uznáva záväzky tureckej vlády zintenzívniť boje proti Islamskému štátu a zároveň vyzýva Turecko, aby sa z toho titulu, že je "dôležitým a strategickým hráčom" v celom regióne, zdržalo akéhokoľvek konania, ktoré by destabilizovalo tento región.

Hahn sa v piatok minulého týždňa stretol s lídrom prokurdskej politickej strany HDP Selahhatinom Demirtašom. Počas vzájomných rokovaní eurokomisár zdôraznil, že všetky strany by mali obnoviť svoje záväzky na udržanie mierového procesu a že "prímerie by malo byť obnovené".