Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európska únia zriaďuje pohotovostný lekársky zbor pre krízové situácie

Ilustračné foto Foto: TASR

Nový lekársky zbor vznikne v rámci novej európskej kapacity pre reakcie na núdzové situácie, vytvorenej v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Brusel 16. februára (TASR) - Európska únia zriaďuje európsky lekársky zbor (European Medical Corps), ktorý bude mať za úlohu rýchlo reagovať na núdzové situácie ako bola hemoragická horúčka či epidémia eboly.

"Cieľom európskeho lekárskeho zboru je zaistiť omnoho rýchlejšiu a efektívnejšiu reakciu EÚ v prípade prepuknutia kríz v oblasti zdravia. Musíme sa poučiť z reakcie na epidémiu eboly, kde bola hlavným problémom mobilizácia lekárskych tímov," povedal v pondelok na slávnostnom otváracom podujatí na vysokej úrovni v Bruseli eurokomisár pre otázky humanitárnej pomoci Christos Stylianides.

Zriadenie zboru "bielych prílb" - zdravotníckych a lekárskych pracovníkov, ktorí budú reagovať na zdravotnícke epidémie - navrhli Nemecko a Francúzsko. Položili tým základ pre program EÚ predstavený v pondelok v Bruseli.

"Svet sa už nikdy nesmie nechať prekvapiť... Svet by nikdy nemal byť tak zle pripravený na riešenie veľkých kríz," uviedla generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Čchan. "Už nikdy nedovolíme ďalšiemu vírusu, aby sa dostal spod kontroly."

Eurokomisár Stylianides povedal, že európsky lekársky zbor zabezpečí "oveľa rýchlejšiu a efektívnejšiu reakciu EÚ" na zdravotnícke krízy.

Podľa Európskej komisie bude zahŕňať pohotovostné lekárske a verejné zdravotnícke tímy, mobilné laboratóriá biologickej bezpečnosti, evakuačné kapacity, lekárskych odborníkov pre zhodnotenie situácie a logistické podporné tímy.

Tímy bude možné rýchlo zmobilizovať pre "akýkoľvek typ mimoriadnej situácie so zdravotnými následkami", uviedla EK vo vyhlásení. Členské krajiny sa môžu rozhodnúť, že sa nezapoja do jednotlivých činností.

Nový lekársky zbor vznikne v rámci novej európskej kapacity pre reakcie na núdzové situácie, vytvorenej v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Do tohto dobrovoľného programu doteraz prispeli svojimi tímami a vybavením Belgicko, Česko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Španielsko a Švédsko, informovala EK.