Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Európske a severoafrické štáty chcú brániť utečencom v ceste do Európy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úsilie politikov a deklarovanú snahu riešiť problém sprevádzajú i kritické hlasy napríklad z organizácie Pro Asyl, ktorá odsúdila tieto snahy.

Rím 20. marca (TASR) - Európske a severoafrické štáty chcú spoločnými silami zabrániť nebezpečnej snahe afrických migrantov preplaviť sa za vytúženým blahobytom cez Stredozemné more do Európy.

Na stretnutí ministrov vnútra, na ktorom sa dnes v Ríme zúčastnili šéfovia rezortov napríklad z Francúzska, Nemecka, Talianska, ale aj Líbye či Tuniska, sa rozhodlo o zriadení stálej kontaktnej skupiny.

Hostiteľ stretnutia, taliansky minister vnútra Marco Minniti, priznal, že sa nepodarilo vyriešiť všetky problémy a že nikto z účastníkov nemá vo vrecku riešenie. Ide však o to spoločne konať, zdôraznil a dodal, že členovia kontaktnej skupiny by sa mali stretávať pravidelne. Hlavnými otázkami budú okrem iného posilnenie pobrežnej stráže a ochrany hraníc v Líbyi a boj s príčinami exodu Afričanov.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere ešte pred stretnutím naznačil, že pôjde o pokus vytvoriť z protistojacich strán spojencov v záujme riešenia problematiky.

Podľa jeho názoru by sa zainteresované štáty mali pokúsiť ľudí smerujúcich do Európy zadržať s cieľom znemožniť tak komerčné kriminálne záujmy prevádzačov a pašerákov. Samotným migrantom treba jasne odkázať, že cesta cez Líbyu je náročná, a odradiť ich od úmyslov vydať sa do Európy, prípadne ich vracať do vlasti, ak sa na starý kontinent dostanú.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos považuje stabilizáciu pomerov v Líbyi za kľúč k riešeniu migračnej krízy. Situácia v tejto severoafrickej krajine je totiž mimoriadne komplikovaná, a to napriek snahe Západu o podporu vlády národnej jednoty. Jej premiér Fájiz Sarrádž nechýbal na dnešnej schôdzke v talianskej metropole.

Iba počas uplynulého víkendu zachránili z vôd Stredozemného mora pri viac ako 20 operáciách vyše 3000 migrantov, ktorí sa ocitli v núdzi. Nárast pokusov o prekonanie nebezpečnej trasy súvisí so zlepšením meteorologickej situácie v regióne.

Úsilie politikov a deklarovanú snahu riešiť problém sprevádzajú i kritické hlasy napríklad z organizácie Pro Asyl, ktorá odsúdila snahy o čo možno najskoršie zastavenie utečencov smerujúcich na starý kontinent.