Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európske a svetové združenie novinárov žiada o prepustenie kolegu

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Turecké úrady mu počas výsluchov vyčítali, že v roku 2013 natočil reportáž, v ktorej opisuje životné podmienky civilného obyvateľstva v severnej Sýrii.

Brusel 4. augusta (TASR) - Európska federácia novinárov (EFJ) a Medzinárodná federácia novinárov (FIJ) sa pripojili k výzvam pre tureckú vládu, aby prepustili na slobodu mladého nezávislého novinára a študenta bruselskej novinárskej školy Loupa Bureaua. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.

"Môj syn nepodporuje Kurdov a nie je terorista. Je iba mladý novinár," citovala televízia otca 27-ročného žurnalistu z Francúzska, ktorý je poslucháčom Ústavu sociálnej komunikácie (IHECS) v Bruseli.

Loupa Bureaua, ktorý popri štúdiu spolupracoval s francúzskym televíznym kanálom TV5 Monde, uväznili v stredu 2. augusta po tom, ako ho týždeň predtým zadržali na hraniciach medzi Tureckom a Irakom, v provincii Sirnak. Turecké úrady ho obvinili zo spolupráce s kurdskou ozbrojenou organizáciou pôsobiacou v Sýrii, čo Bureau popiera.

Turecké úrady mu počas výsluchov vyčítali, že v roku 2013 natočil reportáž, v ktorej opisuje životné podmienky civilného obyvateľstva v severnej Sýrii. Novinár potvrdil svoju prítomnosť v tomto regióne. Vysvetlil, že konal prísne profesionálne a kontakty s lokálnym obyvateľstvom zdôvodnil ako nevyhnutné pre novinársku prácu.

"Extrémne povrchný postup úradov je znepokojujúci, najmä keď Turecko príliš často považuje za teroristov nezávislých novinárov, ktorí odvážne vykonávajú svoju prácu," uviedol Martin Pradel, právnik zadržaného francúzskeho novinára, a vyzval turecké úrady na jeho okamžité prepustenie.

Na túto kauzu už zareagovali aj Európska federácia novinárov a Medzinárodná federácia novinárov. Obe stavovské organizácie v spoločnom úsilí žiadajú okamžité prepustenie Loupa Bureaua. EFH a FIJ zdôraznili, že francúzska vláda musí vynaložiť všetko úsilie na vyriešenie tejto situácie a v tejto súvislosti sa obrátili aj na "platformu na ochranu žurnalistiky a bezpečnosť novinárov", ktorá od roku 2015 funguje pri Rade Európy (RE).