Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Európske autokluby varujú pred víkendovými kolónami smerom na Jadran

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komplikácie sa očakávajú na veľkej časti nemeckých diaľnic, aj na hlavných ťahoch cez Rakúsko a Slovinsko do Chorvátska.

Berlín 27. júla (TASR) - Nadchádzajúci víkend bude podľa európskych autoklubov mimoriadne vypätým. Vodiči, ktorí majú namierené k Jadranu, musia počítať s dlhotrvajúcimi kolónami. Komplikácie sa očakávajú na veľkej časti nemeckých diaľnic, aj na hlavných ťahoch cez Rakúsko a Slovinsko do Chorvátska.

Nemecký autoklub ADAC na svojej webovej stránke dnes varoval: "Ak to nie je nevyhnutné, zostaňte doma. Dopravná situácia by sa mohla tento víkend vyhrotiť." Okolnosti neuľahčí ani fakt, že v spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko, ktoré majú spolu vyše 23 miliónov obyvateľov, sa začínajú prázdniny.

Na juh však budú smerovať i obyvatelia ďalších spolkových krajín, do iných sa má už naopak mnoho ľudí z dovolenky vracať. Upchaté by mali byť podľa prognóz časti diaľnice A9 z Berlína cez Norimberg do Mníchova, mestské okruhy v Berlíne aj Mníchove či diaľnica A81 zo Stuttgartu do juhonemeckého Singenu.

V Rakúsku sa očakávajú komplikácie na diaľnici A10 smerujúcej od Salzburgu k hraniciam so Slovinskom alebo na diaľnici A1 medzi Linzom a Viedňou. Rakúsky automotoklub ÖAMTC avizuje zápchy na diaľnici A9 spájajúcej Linz a Graz.

Dopravné komplikácie sa očakávajú aj v Slovinsku, a to najmä na diaľnici A2, ktorá vedie z Ľubľany smerom na chorvátsky Záhreb, alebo na ceste E59 vedúcej od rakúskych hraníc cez Maribor k hraniciam s Chorvátskom.

K zápcham bude zrejme dochádzať tiež na slovinsko-chorvátskych hraniciach, kde sa stále kontroluje totožnosť cestujúcich, pretože Chorvátsko zatiaľ nie je súčasťou schengenského priestoru.

Český poskytovateľ asistenčných služieb ÚAMK pripomína, že cez víkend sa bude konať veľká cena Formuly 1 na maďarskom Hungaroringu, kam budú z Česka, Slovenska a Rakúska smerovať desaťtisíce fanúšikov, ktorých cesty sa budú pretínať s davmi turistov smerujúcimi na juh.