Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Európske mocnosti sú znepokojené nad Iránom a jadrovou dohodou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta.

Paríž 9. júla (TASR) - Európski signatári jadrovej dohody s Iránom vyjadrili v utorok "hlboké znepokojenie" nad postupom tejto krajiny, ktorá prestala dodržiavať dohodnuté ohraničenie, pokiaľ ide o úroveň obohatenia uránu. Británia, Francúzsko, Nemecko a Európska únia v spoločnom vyhlásení zároveň vyzvali na urýchlené stretnutie všetkých zainteresovaných strán, informovala tlačová agentúra AP.

Skupina sa tak vyjadrila v čase, keď významný poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vycestoval na dvojdňovú návštevu Teheránu v rámci úsilia zastaviť stupňovanie napätia v súvislosti s kolabujúcou dohodou.

Irán znepokojil európske mocnosti tým, že "neplní viaceré zo svojich záväzkov podľa Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA)", čo je oficiálny názov jadrovej dohody z roku 2015. Tá zaväzuje Irán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta. Potvrdila tiež prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohateného uránu.

Podľa spomínaného vyhlásenia Irán deklaroval záujem JCPOA zachovať, a preto "musí ustúpiť od týchto činností a bezodkladne sa vrátiť k plnému dodržiavaniu". Komisia zriadená na základe tejto dohody, ktorej súčasťou sú aj Rusko a Čína, by mala byť "naliehavo zvolaná", dodali európski signatári bez uvedenia konkrétneho termínu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání sa cez víkend dohodli, že súčasnú situáciu okolo jadrovej dohody, od ktorej ešte vlani odstúpili Spojené štáty, sa budú snažiť vyriešiť najneskôr do 15. júla.