Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Európske sídlo OSN otvoria po Vianociach neskôr, šetria za kúrenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Tlačové konferencie sa budú konať online.

Ženeva 5. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) odložila otvorenie svojho európskeho sídla vo švajčiarskej Ženeve po vianočnej prestávke o týždeň, aby ušetrila náklady, oznámila v piatok hovorkyňa svetovej organizácie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Palác národov ostane z veľkej časti zatvorený do 15. januára, aby sa ušetrili náklady na vykurovanie a ďalšie výdavky, vysvetlila hovorkyňa. Tlačové konferencie sa budú konať online.

Nedostatok peňazí viedol OSN k tomu, že vlani na jeseň odstavila v tejto veľkej budove pohyblivé schody a niektoré výťahy.

Mnoho členských krajín OSN nezaplatilo načas svoje finančné príspevky a aj keď sa to v minulosti stávalo, prudko stúpajúce ceny energií teraz zhoršili krízu s peniazmi.

Budovu v umeleckom štýle art déco postavili v rokoch 1929 až 1938 pre Spoločnosť národov, predchodkyňu OSN, a v 70. rokoch 20. storočia stavbu rozšírili. Od roku 2017, keď Valné zhromaždenie OSN schválilo odhadované náklady na približne miliardu dolárov, prechádza rozsiahlou obnovou.