Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Európske úrady udelili TikToku pokutu za nechránené súkromie detí

Na archívnej snímke logo mobilnej aplikácie TikTok. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie odhalilo, že platforma nechránila dostatočne údaje o mladistvých a ich účty mohol ktokoľvek sledovať a komentovať ich videá.

Dublin 15. septembra (TASR) - Európsky regulačný úrad udelil v piatok spoločnosti TikTok pokutu 345 miliónov eur za neschopnosť chrániť súkromie detí. Ide o prvý trest pre populárnu aplikáciu na zdieľanie krátkych videí za porušenie prísnych európskych pravidiel ochrany osobných údajov. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Pokutu udelila platforme írska komisia pre ochranu údajov DPC, hlavný regulátor ochrany súkromia pre veľké technologické spoločnosti, ktoré majú európske centrály prevažne v Dubline.

Vyšetrovanie totiž odhalilo, že platforma nechránila dostatočne údaje o mladistvých a ich účty mohol ktokoľvek sledovať a komentovať ich videá. Predvolené nastavenia predstavujú riziko najmä pre deti mladšie ako 13 rokov, ktoré získali prístup k platforme, aj keď to nie je povolené.

TikTok vo vyhlásení uviedol, že nesúhlasí s rozhodnutím, najmä s výškou pokuty.

Spoločnosť poukázala na to, že kritika regulátora sa zamerala na funkcie a nastavenia staré tri roky. TikTok tvrdí, že vykonal zmeny ešte pred začatím vyšetrovania v septembri 2021, vrátane štandardného nastavenia všetkých účtov pre mladistvých do 16 rokov ako súkromných a zakázania priamych správ pre deti vo veku 13 až 15 rokov.

Írsky regulačný úrad čelil kritike za to, že nepostupuje dostatočne rýchlo pri vyšetrovaní veľkých technologických spoločností potom, ako v roku 2018 nadobudli účinnosť zákony Európskej únie (EÚ) o ochrane súkromia.

Írsky regulátor pritom ešte stále vyšetruje, či TikTok dodržal všeobecné nariadenie EÚ o ochrane údajov, keď preniesol osobné údaje užívateľov do Číny, kde sídli jeho vlastník ByteDance.