Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európski liberáli pripravili koncert na prvé výročie vraždy Nemcova

Žena zapaľuje sviečky na mieste, kde zavraždili charizmatického ruského opozičného lídra Borisa Nemcova na Červenom námestí v Moskve 7. apríla 2015 Foto: TASR/AP

Nemcov, jeden z vodcov liberálnej Strany ľudovej slobody, bol zastrelený 27. februára 2015.

Brusel 25. februára (TASR) - Bývalý belgický premiér a líder politickej skupiny liberálov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt dnes oznámil, že 1. marca sa v Bruseli uskutoční spomienkový koncert na Borisa Nemcova, pred rokom zavraždeného vodcu liberálnej opozície v Rusku.

Šéf ALDE zorganizuje koncert v najznámejšej bruselskej koncertnej sieni Bozar spolu so Žannou Nemcovovou, dcérou bývalého ruského politika.

Verhofstadt zároveň oznámil, že pred koncertom sa na pôde europarlamentu uskutoční konferencia s názvom Posilňovanie európskych základov Ruska, na ktorej sa zúčastnia ruský opozičný politik Michail Kasianov a Žanna Nemcovová. Na úvod konferencie bude Nemcovovi in memoriam udelená Medzinárodná Cena Jeana Reya za jeho politickú odvahu a maximálny dôraz na dodržiavanie demokracie a verejných slobôd. Nemcov bol vlani aj medzi tromi finalistami Sacharovovej ceny za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament.

Cena dotovaná sumou 10.000 eur pôjde na účet nadácie, ktorú zriadila Nemcovova dcéra.

Nemcov, jeden z vodcov liberálnej Strany ľudovej slobody (PARNAS), bol zastrelený 27. februára 2015 na moskovskom moste v blízkosti Kremľa a Červeného námestia. Jeho vražda vyvolala búrlivé medzinárodné ohlasy, aj preto, že Nemcov bol jeden z najznámejších a najhlasnejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina a v čase svojej smrti pracoval na správe o účasti ruských ozbrojených síl vo vojnovom konflikte na východe Ukrajiny.

Politická strana PARNAS je pridruženým členom ALDE, celoeurópskej rodiny liberálne orientovaných politických strán.

Na koncerte v kultúrnom centre Bozar v Bruseli by podľa Verhofstadta mala vystúpiť známa belgická kapela Vive la Fete a ruskí hudobníci Vasia Oblomov, Center a Televizor.

"Nemcov zasvätil celý svoj život boju za demokraciu a verejnú slobodu v Rusku. Teraz je dôležité, aby sme sa venovali budúcim vyhliadkam demokratického Ruska a hlbším vzťahom medzi EÚ a ruským ľudom," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá.