Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Liberáli v europarlamente sa odmietli spojiť s populistami z Talianska

Beppe Grillo Foto: TASR/AP

Grillo spresnil, že ešte predtým s podobným zámerom oslovil aj skupinu Zelení/Európska slobodná aliancia.

Brusel 9. januára (TASR) - Politická skupina európskych liberálov a demokratov v Európskom parlamente (EP) dnes odmietla navrhované spojenectvo s talianskymi poslancami za Hnutie piatich hviezd (M5S).

O zámere pridať sa k Aliancii liberálov a demokratov za Európu (ALDE) a opustiť frakciu Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) v nedeľu na svojom blogu informoval zakladateľ euroskepticky zameraného M5S Beppe Grillo.

Grillo spresnil, že ešte predtým s podobným zámerom oslovil aj skupinu Zelení/Európska slobodná aliancia, ktorá však nemala záujem o prijatie 17 europoslancov z M5S. Vôľu rokovať o politickom spojenectve prejavovala iba ALDE, čo sa však nestalo realitou, keď liberálni europoslanci dnes žiadosť talianskeho hnutia odmietli.

Líder ALDE Guy Verhofstadt aj napriek určitým výhodám takéhoto spojenectva, ktoré by pre jeho skupinu znamenalo pozíciu tretej najsilnejšej frakcie v EP, upozornil, že pri M5S "neexistujú dostatočné záruky na presadzovanie spoločného programu pre reformovanie Európy".

"Vidíme nedostatočný spoločný základ pre prijatie žiadosti Hnutia piatich hviezd o pripojenie k skupine ALDE. Máme zásadné rozdiely týkajúce sa hlavných európskych otázok," zdôvodnil Verhofstadt rozhodnutie svojej skupiny v správe pre médiá. Zároveň však dodal, že poslanci ALDE budú so 17 poslancami z M5S úzko spolupracovať v otázkach spoločného záujmu, ako sú životné prostredie, politická transparentnosť a priama demokracia.

O pripojení k ALDE dnes hlasovali europoslanci M5S, pričom 78,5 percent z nich súhlasilo s príklonom k liberálom. O niekoľko hodín nato skupina ALDE informovala, že po straníckych diskusiách sa rozhodli žiadosť M5S odmietnuť, lebo mnohí z liberálnych poslancov odmietli byť spájaní s touto talianskou populistickú stranou.