Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európski ministri financií kritizujú návrh daňovej reformy USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministri financií niekoľkých krajín uviedli, že navrhovaná spotrebná daň by porušovala pravidlá Medzinárodnej obchodnej organizácie.

Berlín 11. decembra (TASR) - Ministri financií piatich najväčších európskych ekonomík vyzvali Spojené štáty, aby prehodnotili pripravovanú daňovú reformu. V liste adresovanom americkému ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi uviedli, že návrh je diskriminačný a reforma v tejto podobe môže poškodiť finančný sektor a medzinárodný obchod.

V liste, ktorý videla agentúra Reuters, ministri financií Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska uviedli, že navrhovaná spotrebná daň by porušovala pravidlá Medzinárodnej obchodnej organizácie (WTO) rovnako ako dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a mohla by brániť investičným tokom medzi Európou a USA.

Ministri tiež varovali, že navrhované opatrenia proti znižovaniu daňového základu a vyhýbaniu sa dani sa môžu dotknúť skutočných obchodných dohôd, ktoré zahŕňajú platby zahraničným firmám, čo poškodí medzinárodné bankové a poisťovacie operácie a odradí zahraničné finančné inštitúty od toho, aby operovali v USA.