Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Politici reagujú na ukrajinské voľby

Ukrajinské voľby Foto: TASR/František Iván

Elmar Brok označil parlamentné voľby na Ukrajine za potvrdenie proeurópskeho kurzu krajiny.

Brusel/Štrasburg/Moskva 26. októbra (TASR) - Predseda výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci Elmar Brok označil parlamentné voľby na Ukrajine za potvrdenie proeurópskeho kurzu krajiny. Ukrajinci sa rozhodli pre strany, ktoré podporujú zbližovanie s EÚ, uviedol konzervatívny nemecký politik dnes večer po zverejnení odhadov.

"Prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk dostali jasný mandát na to, aby svoj proeurópsky kurz s plnou legitimitou premenili na skutočnosť," povedal Brok s tým, že EP bude v tomto úsilí Ukrajinu podporovať, informovala agentúra DPA.

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland uviedol, že ukrajinské voľby boli "jasným vyjadrením toho, že obyvatelia Ukrajiny si želajú mier, demokraciu a jednotu krajiny". Zdôraznil tiež, že Porošenko a Jaceňuk sú zaviazaní uskutočniť demokratické reformy, za čo sa vyslovila väčšina voličov.

Popredný ruský politik, predseda medzinárodného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov uviedol, že parlamentné voľby nevyriešia krízovú situáciu na Ukrajine. "Nič sa nezmení k lepšiemu. Voľby nevedú k novému mocenskému usporiadaniu. A samotná vláda nemôže priniesť nič nové - chýbajú jej finančné zdroje," napísal Puškov na Twitteri v reakcii na prognózy o víťazstve prozápadných síl.

"Na Ukrajinu nečaká proces európskej integrácie, ale úplná strata nezávislosti za omrvinky, ktoré jej budú hádzať USA a EÚ. Neradostná budúcnosť," vyhlásil Puškov.

Ukrajincom blahoželal prezident USA Barack Obama aj lídri EÚ

Prezident USA Barack Obama blahoželal dnes Ukrajincom k úspešným parlamentným voľbám a privítal, že hlasovanie prebehlo pokojne napriek ťažkej situácii v niektorých regiónoch krajiny.

Najvyšší americký predstaviteľ však poukázal na fakt, že ruské úrady na polostrove Krym a ruskou stranou podporovaní separatisti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny zabránili občanom využiť ich demokratické práva.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v spoločnom vyhlásení ocenili priebeh predčasných parlamentných volieb na Ukrajine.

Podľa ich slov boli voľby víťazstvom ukrajinského ľudu a demokracie. Lídri Európskej únie vyjadrili na základe výsledkov volieb presvedčenie, že sa treba usilovať o široký národný konsenzus, aby sa urýchlil proces nevyhnutných politických a hospodárskych reforiem v krajine.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zdôraznil vo svojom vyhlásení odvahu a túžbu po demokracii ukrajinského ľudu. Pripomenul, že začiatok obnovy demokratických inštitúcií v krajine sa spája s demokratickým odporom účastníkov demonštrácií na kyjevskom Majdane, že dôležitou etapou boli prezidentské voľby a že sa teraz tento proces zavŕšil parlamentnými voľbami.

Stoltenberg: Ukrajinskí voliči si vybrali "európsku cestu"

Nový generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil dnes "prevažne pokojný" priebeh nedeľňajších predčasných parlamentných volieb na Ukrajine. Podľa jeho slov sa ukrajinskí voliči jasne vyslovili pre "európsku cestu"

"Veľká väčšina obyvateľov Ukrajiny sa jasne a demokraticky vyslovila v prospech ambicióznej reformnej agendy a pre európsku cestu," uviedol vo vyhlásení šéf Severoatlantickej aliancie.

Stoltenberg zároveň vyzdvihol odhodlanie Ukrajincov rozvíjať politický proces založený na demokratických hodnotách, rešpekte k ľudským právam a vláde zákona. Podľa neho toto smerovanie prispeje k pokojnému riešeniu konfliktu na Ukrajine.

Šéf NATO v tejto súvislosti vyslovil poľutovanie nad tým, že k volebným urnám nemohli v nedeľu pristúpiť voliči na Kryme, ktorý v marci anektovalo Rusko, ani v oblastiach konfliktu na východe Ukrajiny.

Podľa Stoltenberga sa vyskytli snahy o zastrašovanie niektorých voličov, čo je v rozpore s platnými dohodami o prímerí.