Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európsky dvor audítorov kritizoval postup EK pri pomoci Grécku

Protesty proti finančným opatreniam v Grécku. Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Podľa Európskeho dvoru audítorov záchranné programy pomohli zvýšiť finančnú stabilitu Grécka rovnako ako presadiť reformy v krajine. Avšak len obmedzene prispeli k oživeniu gréckej ekonomiky.

Luxemburg 18. novembra (TASR) - Európsky dvor audítorov (ECA) ostro kritizoval postup Európskej komisie (EK) pri riešení gréckej finančnej krízy. Komisia na začiatku nemala skúsenosti s podobnými záchrannými programami, nestanovila priority presadzovania reforiem a nemala komplexnejšiu stratégiu pre Grécko, uviedla ECA vo štvrtok (16. 11.).

Podľa ECA záchranné programy pomohli zvýšiť finančnú stabilitu Grécka rovnako ako presadiť reformy v krajine. Avšak len obmedzene prispeli k oživeniu gréckej ekonomiky.

Grécko po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy zasiahla dlhová kríza a od roku 2010 ho medzinárodní veritelia zachraňujú pred platobnou neschopnosťou. Krajine poskytli úvery štáty eurozóny rovnako ako Medzinárodný menový fond (MMF). Európska komisia (EK) je súčasťou kontrolného tímu medzinárodných veriteľov.

Grécko doteraz získalo tri záchranné balíky. Hodnota toho aktuálneho, ktorý sa má skončiť v polovici roka 2018, môže celkovo dosiahnuť až 86 miliárd eur. Atény musia výmenou za poskytnutú finančnú pomoc realizovať rozsiahle reformy a úsporné opatrenia.

ECA má na starosti záujmy európskych daňových poplatníkov, keďže cieľom agentúry je zlepšiť spravovanie peňazí v rozpočte Európskej únie. Dvor nemá zákonné právomoci, ale prekladá napríklad správy o stave finančných prostriedkov Únie.