Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament si rezolúciou pripomenul genocídu Arménov

Európsky parlament v Štrasburgu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Moslimské Turecko uznáva, že mnoho kresťanských Arménov zahynulo v bojoch s osmanskými vojakmi v roku 1915.

Istanbul 15. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili dnes v Bruseli rezolúciu pripomínajúcu "storočnicu genocídy Arménov", ktorej sa počas prvej svetovej vojny dopustili osmanskí Turci. Za schválenie dokumentu vo verejnom hlasovaní zdvihla ruku veľká väčšina poslancov, informovala agentúra AP.

Súčasťou rezolúcie je dodatok vyslovujúci pochvalu pápežovi Františkovi, ktorý v nedeľu vo svojom vyhlásení takisto nazval zavraždenie približne 1,5 milióna Arménov osmanskými Turkami genocídou.

Rezolúciu ešte pred jej schválením odmietlo Turecko, ktoré je nástupníckym štátom Osmanskej ríše.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že bez ohľadu na to, aké stanovisko EP k takzvanej genocíde Arménov prijme, pôjde to jedným uchom dnu a druhým von.

"Je nemysliteľné, aby na Turecku ležal tieň nazývaný genocída," povedal Erdogan.

Európsky parlament v rezolúcii naopak vyzýva Ankaru, aby otvorila archívy, "vyrovnala sa so svojou minulosťou a uznala genocídu Arménov", čo by uľahčilo cestu k skutočnému zmiereniu medzi tureckým a arménskym ľudom.

Moslimské Turecko uznáva, že mnoho kresťanských Arménov zahynulo v bojoch s osmanskými vojakmi v roku 1915, keď bolo Arménsko súčasťou Osmanskej ríše ovládanej z Istanbulu. Odmieta však tvrdenie o tom, že počet týchto obetí dosiahol státisíce či milióny, a preto striktne nesúhlasí s výrazom genocída.

Podľa historikov v časoch prvej svetovej vojny zabili osmanskí Turci približne 1,5 milióna Arménov. Bádatelia všeobecne považujú túto udalosť za prvú genocídu 20. storočia.