Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Brusel chce preveriť, ako maltská vláda bojuje proti korupcii

Sviečky, odkazy a novinové stránky pri pamätníku lásky na pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej deň po jej tragickej smrti v meste St. Julian na Malte 17. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Tým chce vyvinúť tlak na maltského premiéra Josepha Muscata po zavraždení investigatívnej protikorupčnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

Brusel 26. októbra (TASR) - Európsky parlament (EP) vyšle na Maltu delegáciu, aby preskúmala, ako tamojšia vláda bojuje proti korupcii. Tým chce vyvinúť tlak na maltského premiéra Josepha Muscata po zavraždení investigatívnej protikorupčnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

"Zdá sa, že sa korupcia na Malte rozširuje a stáva sa ziskovým obchodným modelom," vyhlásil šéf skupiny liberálov a demokratov v EP Guy Verhofstadt. Ďalej povedal, že delegácia EP preskúma, ako sa na Malte "uplatňuje právny poriadok, aké kroky sa prijímajú proti korupcii a ako sa rieši pranie špinavých peňazí".

Známa maltská 53-ročná novinárka blogerka Galiziová, spájaná s odhaľovaním korupčných káuz v krajine, zahynula 16. októbra pri výbuchu nálože nastraženej vo svojom aute. Obyvateľov obvykle pokojného, prevažne katolíckeho ostrova táto násilná smrť šokovala.

V stredu (25. 11.) predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani pozval do francúzskeho Štrasburgu aj rodinu zavraždenej novinárky - manžela Petra a troch synov Matthewa, Andrewa a Paula. Tí predtým vyzvali Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež maltského policajného komisára a generálneho prokurátora.