Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Europarlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dohodu dosiahlo osem hlavných inštitúcií EÚ, každá z nich ju ešte musí podpísať. Doteraz každá z nich sledovala tieto záležitosti interne.

Štrasburg 25. apríla (TASR) - Európsky parlament hlasoval vo štvrtok v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Dohodu dosiahlo osem hlavných inštitúcií EÚ, každá z nich ju ešte musí podpísať. Doteraz každá z nich sledovala tieto záležitosti interne.

Europarlament donútil konať korupčný škandál spojený s Katarom z decembra 2022. Vtedy belgickí prokurátori začali vyšetrovať grécku europoslankyňu Evu Kailiovú, ktorá pôsobila ako jedna zo 14 podpredsedov europarlamentu, a ďalších podozrivých. Medzi obvineniami boli korupcia, pranie špinavých peňazí a účasť na organizovanom zločine, ako aj ovplyvňovanie vládami Kataru a Maroka.

Nový orgán bude pripravovať, aktualizovať a vykladať minimálne štandardy pre etické správanie. Bude tiež zverejňovať správy, ako sa tieto štandardy dodržiavajú v každej z inštitúcií, uviedol Európsky parlament. Bude môcť vyšetrovať a odporúčať sankcie za pomoci piatich nezávislých expertov.

"Fakt, že nový orgán sa bude zaoberať jednotlivými prípadmi, je obrovský vyjednávací úspech. Dnes prinášame viac transparentnosti, čo kladie základy pre väčšiu dôveru občanov v európsku demokraciu," povedal spravodajca Daniel Freund.

Konzervatívni členovia europarlamentu poukázali na ťažkosti. Orgán bude rozhodovať na základe morálnych pravidiel, ktoré potrebujú vysvetľovanie, a nie na základe jasných právnych noriem a štandardov, uviedol Sven Simon z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU).