Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament žiada smernicu EÚ proti násiliu na ženách

Na archívnej snímke eurokomisárka Corina Cretuová Foto: TASR - Martin Baumann

Eurokomisárka Cretuová poslancom odkázala, že záleží na členských štátoch EÚ, aby prevzali zodpovednosť a zažalovali tých, ktorí sa dopustili násilia voči ženám.

Brusel/Štrasburg 4. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) odsudzujú sexuálne obťažovanie a násilie páchané na ženách na verejných priestranstvách. Vyplynulo to zo stredajšej rozpravy poslancov s eurokomisárkou pre regionálnu politiku Corinou Cretuovou, zameranej na práva žien.

V rámci rozpravy, ktorá sa pretiahla do nočných hodín, členovia zákonodarného zboru EÚ zo všetkých politických skupín v EP trvali na intenzívnom úsilí orgánov činných v trestnom konaní o vypátranie páchateľov takýchto zločinov a ich postavenie pred súd bez ohľadu na ich kultúrne pozadie či pôvod. Rozprava bola vyvolaná sexuálnymi útokmi páchanými skupinami imigrantov počas novoročných osláv v Kolíne nad Rýnom a podobnými incidentmi v ďalších európskych mestách.

Viacerí poslanci uviedli, že už dlho čakali na takúto diskusiu v pléne EP. Podľa ich upozornení jedna z troch žien v Európe čelí sexuálnemu obťažovaniu. Zároveň však časť europoslancov poukázala na skutočnosť, že násilie páchané na ženách nie je v EÚ novým fenoménom, že je to celoeurópska záležitosť, ktorá neprichádza nevyhnutne s imigrantmi zo zahraničia.

Poslanci vyzvali Európsku komisiu na predloženie legislatívneho návrhu zameraného na boj proti násiliu na ženách, ktorý europarlament požadoval už v roku 2014. Podľa nich sa v snahe o elimináciu násilia voči ženám dosiahol iba mierny pokrok.

Poslanci v tejto súvislosti vyzvali aj členské štáty EÚ, aby bezodkladne ratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu známy ako Istanbulský dohovor. K jeho ratifikácii neprikročilo šestnásť z 28 členských štátov EÚ vrátane Slovenska.

Europoslanci zároveň vyzvali na zintenzívnenie úsilia členských krajín o integráciu migrantov do európskej spoločnosti prostredníctvom procesu vzdelávania. Zdôraznili, že každá osoba na území EÚ, bez ohľadu na svoje kultúrne pozadie či pôvod, by mala byť vedená k rešpektu voči európskym hodnotám.

Európsky parlament prostredníctvom legislatívneho uznesenia z februára 2014 vyzval Európsku komisiu, aby predložila celoeurópsku stratégiu a návrh smernice so záväznými nástrojmi na ochranu žien pred násilím. Komisia v máji 2014 túto iniciatívu EP zamietla.

Podľa prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) zažila po 15. roku svojho života fyzické alebo sexuálne násilie jedna tretina žien v EÚ, čo predstavuje 62 miliónov žien v rámci 28-člennej únie.

Eurokomisárka Cretuová poslancom odkázala, že záleží na členských štátoch EÚ, aby prevzali zodpovednosť a zažalovali tých, ktorí sa dopustili násilia voči ženám.

Doteraz celkovo 497 žien podalo sťažnosti v súvislosti so 766 obvineniami zo sexuálneho napadnutia vrátane troch znásilnení, ku ktorým došlo na novoročných oslavách v okolí železničnej stanice v Kolíne nad Rýnom.