Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament zverejnil mená 4 finalistov na Sacharovovu cenu

Pakistanská školáčka Malála Júsufzajová si preberá prestížnu Sacharovu cenu za slobodu myslenia z rúk predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu 20. novembra 2013. Foto: TASR/AP

Ocenenie pomenované po sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi sa udeľuje každoročne od roku 1988 na počesť jednotlivcov alebo skupín, ktoré bránia ľudské práva a základné slobody.

Brusel 11. októbra (TASR) - Dve Iračanky, ktoré boli v zajatí Islamského štátu, vodca krymských Tatárov a bývalý šéfredaktor tureckých novín sú finalistami tohtoročnej Sacharovovej ceny Európskeho parlamentu za slobodu myslenia. Európska únia nimi oceňuje osobnosti, ktoré výnimočným spôsobom prispeli k svetovému boju za ľudské práva. Na užšom výberu nominovaných sa dnes dohodli výbory EP pre zahraničné veci a rozvoj. Laureáta či laureátku vyhlásia 27. októbra, informovala tlačová agentúra AP.

Ocenenie pomenované po sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi sa udeľuje každoročne od roku 1988 na počesť jednotlivcov alebo skupín, ktoré bránia ľudské práva a základné slobody. Vlani cenu získal saudskoarabský bloger Raíf Badáví.

Tento rok sú finalistami Iračanky Nadja Muradová a Lamjá' Hadží Bašárová, obhajkyne jezídskeho spoločenstva a žien, ktoré prežili sexuálne zotročenie bojovníkmi Islamského štátu, vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev a bývalý šéfredaktov vplyvných tureckých opozičných novín Cumhuriyet Can Dündar.

Nadja Muradová a Lamjá' Hadží Bašárová sú verejné obhajkyne jezídskej náboženskej komunity v Iraku a pomáhajú ženám a deťom, ktoré sa stali obeťami Islamského štátu. Muradová dostala tento týždeň Cenu Václava Havla za ľudské práva, ktorú jej udelil predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Pedro Agramunt.

Mustafa Džemilev predsedal miestnemu parlamentu krymských Tatárov a potom bol zvolený do ukrajinského parlamentu. Je symbolom bojovníka za slobodu, ktorý sa vzoprel sovietskemu totalitnému režimu a potláčania občianskych a národnosstných práv Tatárov a Ukrajincov.

Šéfredaktora tureckých novín Cumhuriyet Cana Dündara zatkli po tom, ako noviny zverejnili materiál, ktorý dokazoval, že turecká tajná služba dodávala zbrane sýrskym povstalcom. Bol odsúdený na trest odňatia slobody, prežil pokus o atentát a v súčasnosti žije v exile.