Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Európsky súd odsúdil Rusko za nedostatočné vyšetrenie vraždy Nemcova

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyšetrovanie podľa ESĽP zlyhalo aj pri skúmaní politického motívu atentátu a neprišlo ani s iným hodnoverným vysvetlením motívov tejto vraždy.

Štrasburg 11. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu odsúdil v utorok Rusko za nedostatočné vyšetrenie vraždy popredného opozičného politika a kritika Kremľa Borisa Nemcova v roku 2015. Podľa súdu nebolo prešetrené ani prípadné napojenie vrahov na čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nemcova, známeho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelili v Moskve na moste neďaleko Kremľa. Hoci ruský súd v roku 2017 odsúdil za vraždu Nemcova piatich ľudí, ESĽP tvrdí, že vyšetrovanie v Rusku bolo "neefektívne". Zároveň nariadil Rusku, aby Nemcovovej dcére vyplatil 20.000 eur.

Sedemčlenný senát ESĽP v utorok vo svojom verdikte uviedol, že ruskí vyšetrovatelia "získali zásadné dôkazy poukazujúce na možnú účasť niektorých členov bezpečnostných zložiek Čečenskej republiky" na tomto čine. Súd sa však touto možnosťou nikdy nezaoberal, pretože táto časť policajného vyšetrovania bola "oddelená" od oficiálneho vyšetrovania.

"Mnoho osôb, ktoré mohli v prípade poskytnúť informácie zásadného významu, buď nikdy nevypočuli, alebo im nepoložili kľúčové otázky," píše sa v rozsudku ESĽP.

Vyšetrovanie podľa ESĽP zlyhalo aj pri skúmaní politického motívu atentátu a neprišlo ani s iným hodnoverným vysvetlením motívov tejto vraždy.

ESĽP je súčasťou Rady Európy, z ktorej Rusko vylúčili po jeho vlaňajšom napadnutí Ukrajiny. Žalobu v prípade vraždy Nemcova podala v auguste 2015 jeho dcéra, ESĽP bol tak stále oprávnený preskúmať tento prípad.

Nemcovova rodina už dlho podozrieva Kadyrova z účasti na vražde a USA uvalili na čečenského vodcu za túto vraždu aj za iné prípady porušovania ľudských práv sankcie.

Kadyrov, verný spojenec ruského prezidenta Putina, poprel akúkoľvek účasť na vražde. Jeho bojovníci zohrali významnú úlohu v ruskej invázii na Ukrajine.

ESĽP v júni odsúdil Rusko aj za nedostatočné vyšetrenie otravy opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného v roku 2020, ktorá bola podľa Západu pokusom o atentát. Rusko podľa štrasburského súdu neprešetrilo prípadný politický motív tohto zločinu, ani účasť predstaviteľov štátu.