Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

British Airways kresťanku diskriminovali, uznal európsky súd

Na archívnej snímke z 19. januára 2010 zamestnankyňa British Airways Nadia Eweidová ukazuje kríž v Londýne. Foto: TASR/AP

ESĽP so sídlom v Štrasburgu rozhodol, že letecká spoločnosť porušila právo svojej zamestnankyne na náboženskú slobodu.

Londýn 15. januára (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že britská letecká spoločnosť British Airways diskriminovala svoju zamestnankyňu, silne veriacu kresťanku, ktorej v práci zakázali nosiť na krku kríž.

Nadia Eweidaová, pracujúca pri priehradke pre registráciu cestujúcich na let, vyvolala v Británii celonárodnú diskusiu o akceptácii prejavov vierovyznania na verejnosti.

V roku 2006 ju vedenie spoločnosti odvolalo zo služby, pretože odmietla splniť interné nariadenia firmy o zákaze nosenia náboženských symbolov.

Britské súdy rozhodli, že vnútorné predpisy zamestnávateľa boli v súlade so zákonom. Eweidaová sa odvolala na ESĽP, ktorý uznal, že bola diskriminovaná.

ESĽP so sídlom v Štrasburgu rozhodol, že letecká spoločnosť porušila právo svojej zamestnankyne na náboženskú slobodu. Ako upozornila agentúra AP, v troch iných prípadoch, keď sa britskí občania dožadovali uznania diskriminácie z náboženských dôvodov, ESĽP ich podania zamietol.